Gaza, „una dintre cele mai dramatice crize umanitare“ ale lumii. Şeful ONU, în vizită

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Pe fondul amplificării crizei umanitare

Gaza, „una dintre cele mai dramatice crize umanitare“ ale lumii. Şeful ONU, în vizită

Externe 30 August 2017 / 17:55 381 accesări
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a sosit miercuri în Fâșia Gaza condusă de Hamas pentru o vizită de câteva ore destinată verificării situației umanitare, au anunțat oficiali, informează agențiile DPA și AFP. Vizita șefului ONU intervine în timp ce Gaza se confruntă cu o amplificare a crizei umanitare. Autoritatea palestiniană, cu sediul în Cisiordania, a redus recent plățile pentru electricitate și serviciile medicale către Gaza, aruncând o mare parte a zonei în întuneric. Autoritatea palestiniană, condusă de președintele Mahmoud Abbas, încearcă să facă presiuni asupra Hamas pentru a ceda controlul asupra teritoriului. Hamas controlează Gaza de la preluarea puterii în 2007. Israelul a implementat o blocadă militară a zonei ce limitează circulația persoanelor și a bunurilor în și din teritoriu.

Antonio Guterres a cerut miercuri ridicarea blocadelor israeliană și egipteană impuse Fâșiei Gaza, lovită de "una dintre cele mai dramatice crize umanitare". "Sunt profund emoționat să mă aflu astăzi în Gaza și să fiu din nefericire martorul uneia dintre cele mai dramatice crize umanitare pe care le-am vazut în mulți ani de activitate umanitară la Națiunile Unite", a declarat Guterres, efectuând prima sa vizită pe teritoriul palestinian de la preluarea mandatului în ianuarie. 'Este important să ridicăm barierele' în conformitate cu rezoluția 1860 adoptată în 2009 de Consiliul de Securitate al ONU în plină confruntare armată între mișcarea islamistă Hamas și Israel, a spus Guterres, care a lansat și un apel la adresa comunității internaționale de a-și spori ajutorul umanitar pentru Fâșia Gaza. Guterres și vehiculele din convoiul delegației ONU au trecut în Gaza prin punctul de trecere de la Erez situat în nordul Fâșiei, au declarat martori oculari.

Șeful ONU nu are programate întâlniri cu niciun lider Hamas.

Marți, liderii Hamas au declarat că Guterres "nu este binevenit" în Fâșia Gaza pentru că el și-a exprimat solidaritatea cu ostaticii israelieni în Gaza și i-a neglijat pe palestinienii întemnițați în Israel. Mai târziu, purtătorul de cuvânt al Hamas, Fawzi Barhoum, a spus că grupul militant îi urează "bun venit" lui Guterres și speră că el va lucra pentru a pune capăt blocadei israeliene a teritoriului. Potrivit unor oficiali locali ai ONU, Guterres va vizita cartierul general al Națiunilor Unite în orașul Gaza.

Taguri articol


12