Genialul Albert Einstein a suferit de autism

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Genialul Albert Einstein a suferit de autism

Monden 23 Februarie 2008 / 00:00 12666 accesări

Potrivit unui studiu realizat de un cercetător irlandez, multe figuri marcante din domeniile ştiinţă, politică sau arte, precum Albert Einstein, George Orwell sau Isaac Newton, au cunoscut succesul pentru că au suferit de tulburări din spectrul autist. Caracteristicile asociate tulburărilor din spectrul autist (TSA) sînt aceleaşi cu cele asociate geniilor creative. Michael Fitzgerald, profesor de Psihiatrie la Colegiul Trinity din Dublin, citează numele lui Isaac Newton, Albert Einstein, George Orwell, H.G. Wells şi Ludwig Wittgenstein ca exemple de persoane geniale şi celebre, care au prezentat simptome ale tulburărilor din spectrul autist, inclusiv sindromul lui Asperger.

Beethoven, Mozart, Hans Christian Andersen şi Immanuel Kant au primit, de asemenea, post-mortem, diagnosticul de sindrom al lui Asperger. Michael Fitzgerald, care a prezentat studiul la o conferinţă a Colegiului Regal de Psihiatrie din Londra, afirmă că tulburările din spectrul autist, creativitatea şi geniul au cauze genetice comune. ”Tulburările psihiatrice pot avea dimensiuni pozitive. Sînt de părere că genele care provoacă apariţia autismului, sindromului lui Asperger şi creativităţii sînt aceleaşi. Nu am identificat încă genele şi nu ştim cîte sînt, dar vorbim despre un grup de gene cu efect mic. Fiecare caz este unic pentru că numărul de gene implicate variază”. Cercetătorul a indicat că acest tip de persoane sînt foarte concentrate, nu se integrează în sistemul şcolar şi au puţine relaţii sociale. Pot fi paranoice, dar au o morală şi o etică foarte înalte. Pot analiza un subiect vreme de 20 - 30 de ani, fără să se simtă deranjaţi de comentariile celorlalţi. Şi pot munci într-o viaţă cît trei sau patru persoane. Trăsăturile precum nevoia de dominare şi de a controla şi repetitivitatea specifică autismului au avut o importanţă deosebită în succesul unor politicieni precum Charles de Gaulle, care a declarat chiar ”Franţa sînt eu”, Thomas Jefferson şi Enoch Powell. Un alt exemplu este scriitorul de literatură SF H.G. Wells, care a fost nesigur din punct de vedere social, obsedat de control, crud şi imatur din punct de vedere emoţional.

Michael Fitzgerald a ajuns la aceste concluzii după ce a analizat 1.600 de persoane diagnosticate cu TSA şi biografiile detaliate ale mai multor oameni geniali celebri. Isaac Newton, susţine cercetătorul, lucra fără pauze timp de trei zile, uitînd adesea să mănînce, în timp ce Albert Einstein a lucrat într-un birou de brevete pentru că era prea dominator pentru a lucra la o universitate. Cartea profesorului Fitzgerald, ”Genius Genes: How Asperger Talents Changed the World”, a fost publicată la sfîrşitul anului 2007. Se estimează că între 60 şi 120 de persoane la 10.000 suferă de TSA. Specialiştii avertizează însă că trebuie evitate stereotipurile precum asocierea persoanelor cu autism cu geniile sau invers.



12