Germania ar putea reduce indemnizaţiile sociale pentru imigranţii din UE

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Germania ar putea reduce indemnizaţiile sociale pentru imigranţii din UE

Externe 29 Aprilie 2016 / 13:09 613 accesări

Germania intenţionează să limiteze drastic accesul la indemnizaţiile sociale pentru imigranţii din UE, urmând exemplul Marii Britanii, măsura vizându-i în special pe cei din ţările din Europa Centrală şi de Est, inclusiv din România şi Bulgaria, relatează RTBF. Potrivit proiectului de lege elaborat de ministrul social-democrat al Muncii, Andrea Nahles, cetăţenii europeni care locuiesc în Germania vor fi excluşi de pe lista celor care primesc ajutoare sociale, dacă nu lucrează. Textul, criticat puternic de opoziţie, prevede ca imigranţii intraeuropeni fără un loc de muncă să nu poată avea acces la ajutoarele publice decât după o perioadă de cinci ani de şedere în Germania. Ministrul a dat asigurări că proiectul de lege corespunde practicii curente şi că acest termen de cinci ani este în toată Europa un termen riguros. Cei care nu vor mai putea beneficia de indemnizaţii sociale vor avea posibilitatea, cu toate acestea, să solicite o alocaţie tranzitorie de o lună, acordată o singură dată şi care are rolul de a acoperi cheltuielile elementare (hrană, îngrijire, adăpost). Posibilitatea acordării unui împrumut pentru acoperirea cheltuielilor de întoarcere în ţara de origine este de asemenea prevăzută.

Aceste măsuri, care trebuie încă adoptate în Consiliul de Miniştri şi validate de parlamentari, sunt propuse urmând exemplul cerinţelor premierului briranic, David Cameron, care vrea să reducă numărul de imigranţi intraeuropeni pe teritoriul britanic. Măsura, considerată discriminatorie în contextul principiului european privind libera circulaţie, a generat îngrijorări în rândul ţărilor din Europa Centrală şi de Est, ai cărei cetăţeni sunt vizaţi. La finele anului 2015, tribunalul federal pentru probleme sociale a decis ca orice cetăţean din UE, chiar şi fără un loc de muncă, să aibă dreptul de a beneficia de ajutoare sociale după şase luni. Această decizie a declanşat o dezbatere în Germania şi a suscitat îngrijorare din partea municipalităţilor, care finanţează ajutorul social şi care se temeau că ea ar putea atrage cetăţeni din state UE al căror nivel de trai este inferior celui din Germania, precum România sau Bulgaria. Andrea Nahles a propus modificarea legii, în sensul înăspririi condiţiilor de acordare a acestor ajutoare.

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a spus, la începutul lunii ianuarie, că românii care lucrează în Germania sunt foarte bine primiţi, dar cei care vor să beneficieze de ajutoare sociale, fără să aibă un loc de muncă, trebuie să se adreseze ţării de unde provin, precizând totodată că ”UE nu funcţionează ca o uniune socială”. Afirmaţiile cancelarului Germaniei au fost făcute la Berlin, în cadrul conferinţei de presă pe care Merkel a susţinut-o la finalul întrevederii cu premierul român, Dacian Cioloş.



12