Germania şi Olanda vor testa noi sisteme NATO antirachetă ce ar putea fi montate în Europa de Est

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Germania şi Olanda vor testa noi sisteme NATO antirachetă ce ar putea fi montate în Europa de Est

Externe 08 August 2016 / 19:29 365 accesări

Germania şi Olanda vor efectua, în octombrie, teste antiaeriene şi antirachetă, în cadrul unui nou concept NATO de apărare, care ar putea fi aplicat în Polonia şi în ţările baltice, pentru descurajarea Rusiei, afirmă generalul german Michael Gschossmann, citat de Reuters. În contextul în care Rusia a anexat regiunea ucraineană Crimeea în 2014, Letonia, Lituania, Estonia şi Polonia se tem de militarizarea enclavei ruse Kaliningrad.

Testul programat în luna octombrie va inaugura un nou concept al sistemelor de apărare antiaeriană şi antirachetă dezvoltate de Germania şi Olanda în ultimele 12 luni, fiind vorba de o premieră în Europa, a explicat Michael Gschossmann, comandantul diviziei pentru dispozitive la sol a Forţelor Aeriene germane. Peste 40 de interceptoare vor fi testate în cadrul unui exerciţiu NATO programat pe insula greacă Creta, la începutul lunii octombrie. La manevre vor participa 300 de militari din Germania şi 100 din Olanda, precum şi zece militari din SUA şi un distrugător american echipat cu sisteme antibalistice Aegis. După teste, comandanţii militari din Germania şi Olanda vor declara funcţional sistemul Forţei binaţionale de Reacţie pentru Apărarea Antiaeriană și Antirachetă. Sistemul va fi disponibil pentru a fi mobilizat de NATO în anumite regiuni. Oficiali din ţările baltice au salutat instalarea de către SUA a unor sisteme Patriot în Europa de Est, dar valoarea simbolică a acestui nou sistem va fi şi mai mare, subliniază Gschossmann. ”Vom oferi garanţii de securitate suplimentare şi vom transmite un semnal politic prin mobilizarea acestui sistem mixt - german, olandez, cu elemente americane Patriot -, care are caracter pur defensiv şi care va putea fi staţionat în Polonia sau în ţările baltice”, a subliniat generalul german.

Noul sistem riscă să atragă reacţia vehementă a Rusiei, care a criticat deja, în mai multe rânduri, planul de instalare a unor elemente antirachetă fixe în România şi Polonia şi suplimentarea efectivelor NATO în Europa de Est.

Taguri articol


12
Pagina a fost generata in 0.213 secunde