Germania: UE să nu mai ia decizii „peste capul“ statelor membre în problema migranţilor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Tensiuni

Germania: UE să nu mai ia decizii „peste capul“ statelor membre în problema migranţilor

Externe 18 Martie 2018 / 17:14 489 accesări
Ministrul de interne german Horst Seehofer acuză UE că are ton

Ministrul de interne german Horst Seehofer acuză UE că are ton "moralizator" faţă de statele est-europene care au a refuzat să accepte cotele de atribuire a migranţilor şi declară că "fiecare ţară are mândria ei"

O poziţie interesantă a fost adoptată de ministrul de interne german Horst Seehofer în problema migranţilor. Acesta a acuzat Uniunea Europeană că a adoptat o atitudine "de superioritate" în discuţiile cu ţările membre din estul Europei în problema repartizării migranţilor, relatează Reuters. Seehofer, membru al CSU, aliatul bavarez al cancelarului Angela Merkel, a făcut această apreciere într-un interviu apărut în ediţia de duminică a publicaţiei Die Welt am Sonntag, la câteva zile după ce a declanşat o polemică prin afirmaţia că Islamul nu aparţine Germaniei. Fostul premier bavarez a dorit să arate că partidul său se pronunţă pentru măsuri severe faţă de abuzurile legate de migranţi înaintea alegerilor din octombrie din landul Bavaria, într-o încercare de a recâştiga alegătorii care au migrat în număr mare spre formaţiunea de extrema dreaptă Alternativa pentru Germania (AfD). De asemenea, AfD a criticat UE pe tema migraţiei.

Seehofer a cerut continuarea controalelor la frontierele germane întrucât UE este incapabilă să-şi apere graniţele externe şi a criticat Comisia Europeană pentru ceea ce el a numit un ton "moralizator" faţă de statele est-europene care au a refuzat să accepte cotele de atribuire a dreptului de azil în Uniunea Europeană. O astfel de atitudine este "contraproductivă", a declarat Seehofer, adăugând că "fiecare ţară are mândria ei". Politicianul conservator, al cărui partid este aliat de mult timp al creştin-democraţilor Angelei Merkel, a cerut UE să nu mai ia decizii "peste capul" statelor membre.

"Comisia este deseori paternalistă", a declarat el în interviu. "Trebuie să punem mai multă energie în dialogul cu privire la repartizarea refugiaţilor. Dacă negociem cu răbdare, majoritatea ţărilor o vor sprijini".

Alte ţări ar putea contribui în alte moduri, poate prin trimiterea de mai mult personal la graniţele UE sau contribuind mai mult la patrulele comune de frontieră, a spus el. Remarcile lui Seehofer ar putea exacerba tensiunile în cadrul noii "mari coaliţii" între conservatorii lui Merkel şi social-democraţii de centru-stânga.

Angela Merkel a respins cu fermitate declaraţiile anterioare ale lui Seehofer, afirmând vineri că cei 4 milioane de musulmani care locuiesc pe teritoriul german şi religia lor sunt parte a Germaniei. Liderii SPD au criticat, de asemenea, afirmaţiile ministrului de interne despre Islam. Johannes Kahrs, membru al parlamentului şi purtător de cuvânt al aripei conservatoare a SPD, l-a acuzat pe Seehofer că-şi foloseşte noul său post ministerial pentru campania CSU în Bavaria. "Construirea de poduri şi nu săparea de tranşee este responsabilitatea tuturor germanilor decenţi ", a declarat el pentru ziarul Handelsblatt.12