„Ghiozdanul de 100 de euro“ pentru fiecare elev din România

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Noul proiect al ministrului Educaţiei „Ghiozdanul de 100 de euro“ pentru fiecare elev din România
Educație 07 Februarie 2019 / 18:09 1776 accesări 1 comentariu

Potrivit ministrului Educației, s-ar găsi bani pentru un proiect care nu a fost dezvoltat în anii anteriori şi anume un ghiozdan complet pentru fiecare elev. "Avem bani şi pentru un proiect care nu a fost dezvoltat în anii anteriori şi anume un ghiozdan complet pentru fiecare elev”, a declarat ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, într-un interviu. Potrivit acesteia, costul unui asemenea echipament ar fi undeva la 100 de euro bucata. Anul acesta școlar, Ministerul Educației a oferit ghiozdane cu rechizite la un preț între 15 și 24 de lei pe elev, pentru 360.000 de elevi. Mai multe primării și consilii județene au oferit și ele ghiozdane complet echipate elevilor, la costuri între 65 și 100 de lei bucata. Ghiozdanul complet echipat a apărut într-o declarație destul de nuanțată a ministrului Educației. Aceasta a spus următoarele: ”Avem bani şi pentru un proiect care nu a fost dezvoltat în anii anteriori şi anume un ghiozdan complet pentru fiecare elev. Să asigurăm educaţia gratuită, aşa cum spune Constituţia. În acest ghiozdan trebuie să fie manualele pentru care se dă examen, limba română, matematică etc, şi rechizitele care sunt necesare pe un an întreg. Nivelul este cam de 100 de euro pentru fiecare ghiozdan. Aici o să existe un echipament de sport, care se va acorda cu ajutorul unor vouchere, pentru că este foarte greu să cumperi pentru fiecare copil în parte”.

Valoarea de 100 de euro pentru un ghiozdan cu 4-5 manuale (pentru că ar fi vorba despre materiile la care se dă examen), caiete, penar utilat și riglă, plus rezerve, poate fi considerată foarte generoasă, dacă o raportăm la prețurile de achiziție ale ghiozdanelor pline cu rechizite care s-au acordat până acum prin programul ”Acordarea de rechizite școlare”, început în 2003. Anul trecut, de exemplu, pentru un elev din ciclul primar costul a fost de 15 lei/persoană pentru un ghiozdan utilat cu rechizite, iar pentru un elev de gimnaziu 24 de lei/persoană (vezi mai jos fișa proiectului). Cheltuiala de 100 de euro pentru un ghiozdan pare mare și dacă este comparată cu a primăriilor, consiliilor locale și județene care fac asemenea ”cumpărături” ca să le ofere la începutul anului școlar prin Programul ”Primul Rucsac” rechizite gratuite elevilor din clasa pregătitoare sau clasa I. Se poate concluziona că acordarea pachetelor de rechizite constituie un ajutor real pentru familiile dezavantajate social (în special din mediul rural), cu mai mulţi copii, fără venituri permanente şi implicit, în atragerea şi menţinerea copiilor în sistemul de învăţământ preuniversitar de stat. Programul de Rechizite are în proiectul Legii Bugetului pe 2019, publicat de Ministerul Finanțelor, o alocare de doar 6.177.000 de lei pentru anul 2018, după ce în 2017 se cheltuiseră 212.154.000 lei. Asta înseamnă că Pentru anul acesta este prevăzută suma de 9.357.000 lei.

Anul trecut au beneficiat 16% din numărul total de elevi din România de acest program, iar în urmă cu doi ani, 20%. Fișa proiectului arată numărul exact de elevi, dar și alocările estimate pentru următorii ani. Costurile per elev au fost de 15 lei în învățământul primar și 21 de lei în cel gimnazial.

Taguri articol
Din aceeaşi secţiune Ştiri similare
Vezi mai multe ştiri


Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.1879 secunde