Grădină verticală într-o școală constănțeană. Care este aceasta

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Mai mult verde

Grădină verticală într-o școală constănțeană. Care este aceasta

Educație 29 Mai 2018 / 15:38 709 accesări

Mai mulți elevi constănțeni vor pune umărul pentru înverzirea orașului. Cum vor face asta? Prin participarea la proiectul „O școală mai verde - o comunitate sănătoasă“, finanțat de Fundația pentru Parteneriat și MOL România continuă. Pe 5 iunie, urmează amenajarea spațiului nefuncțional din cadrul Școlii 10 Mihail Koiciu din Constanța, iar pe 12 iunie, triatlonul de mediu. Până acum, activitățile din cadrul proiectului au fost focusate pe organizarea Cafenelei de mediu și activități ce țin de teatru forum, la care au participat cumulat peste 100 de elevi. Proiectul continuă prin activități dedicate elevilor și cadrelor didactice. Una dintre aceste activități a fost și Cafeneaua Publică de Mediu, care a strâns 31 de elevi și 2 cadre didactice, alături de 8 voluntari din cadrul ONG Mare Nostrum, în cadrul Școlii nr. 10 din Constanța, beneficiarul proiectului. Principiul de funcționare al Cafenelei publice a fost simplu: spaţiul a fost împărţit în 6 zone, unde copiii au lucrat, împreună cu voluntarii, în mod informal. Temele de discuție au fost: menţinerea şi extinderea spaţiilor verzi, metode de prevenire a poluării cu deşeuri, metode de economisire a energiei electrice, metode de prevenire a poluării apei, conservarea biodiversităţii Mării Negre, educarea populaţiei cu privire la probleme de mediu. Pentru a putea lua parte la toate discuțiile, participanții s-au mutat de la o masă la alta.

Toate concluziile discuțiilor au fost notate de voluntarii ONG Mare Nostrum, iar unele dintre ele ar trebui preluate și de adulți, în ideea de a proteja mediul înconjurător. De exemplu, la capitolul Metode de prevenire a poluării cu deșeuri, concluziile elevilor participanți la Cafeneaua publică de Mediu au fost următoarele: să fie mai multe coșuri de gunoi; oamenii să strângă deșeuri în cadrul unor concursuri; să existe pungi de reciclare (colectate în locuri, coșuri special amenajate) și semne de interzis; mărirea amenzilor și organizarea unor campanii de informare și a unor ateliere de reciclare focusate pe crearea de obiecte decorative. „Suntem mai mult decât încântați de faptul că toți elevii s-au implicat activ în discuții, dar mai ales, au fost cât se poate de interesați de a găsi soluții pentru toate problemele ce țin de acest domeniu. Știm că așteaptă cu nerăbdare activitatea de amenajare a grădinilor verticale în școala lor“, a precizat coordonatorul proiectului Marian Paiu.

Pe data de 5 iunie, atât elevii din cadrul Școlii nr. 10 Constanța, cât și părinții acestora se vor implica într-o amplă acțiune de realizare a unei grădini verticale, cu ajutorul unor specialiști în peisagistică. „Pentru ONG Mare Nostrum, acesta este al doilea proiect care mizează pe crearea unui spațiu verde funcțional la nivelul instituțiilor de învățământ din Constanța. Primul a fost realizat în urmă cu câțiva ani și a vizat Liceul Teoretic Ovidius“, a declarat directorul executiv al ONG Mare Nostrum, Mihaela Cândea Mirea. Pe 12 iunie, va mai fi organizată o activitate tematică, și anume triatlonul de mediu, care va implica aproape 100 de elevi din cadrul Școlii nr. 10 Mihail Koiciu.



12