Gradul de încărcare a conductelor Transgaz, la cota minimă, de atenţie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Gradul de încărcare a conductelor Transgaz, la cota minimă, de atenţie

Economie 27 Februarie 2018 / 14:30 528 accesări

Pe fondul unui consum intens de gaze şi în condiţii de ger, Sistemul Naţional de Transport (SNT) se află în prezent la cote minime de încărcare, dar încă nu e cazul unor intervenţii specifice situaţiilor de risc, reiese din datele publicate marţi de Transgaz, administratorul reţelei de conducte, citat de Mediafax. Un grad optim de încărcare este de 41 de milioane de metri cubi, iar stările de dezechilibru apar când încărcarea este sub 38 de milioane de metri cubi sau peste 46 mil. mc. Marţi, încărcarea este la cota minimă de atenţie de 38,05 milioane de metri cubi, iar pe 20 februarie aceasta fusese la 37,9 milioane de metri cubi, arată datele Transgaz.

Potrivit administratorului reţelei de transport, limitele de funcţionare ale SNT, în funcţie de indicatorul numit „Line Pack" (volumul efectiv de gaze naturale aflat la un moment dat în sistemul de conducte de transport), în sezonul rece (octombrie-aprilie), sunt următoarele:

- starea optimă a SNT: LP = 41 ± 1 mil. mc

- starea normală a SNT: LP = 38 ÷ 44 mil. mc

- stări de dezechilibru pentru SNT: LP este cuprins între 33 şi 38 mil. mc sau LP este cuprins între 44 şi 46 mil. mc

- stări de risc pentru SNT: LP < 33 mil. mc sau LP > 46 mil. mc.

„Starea de dezechilibru pentru SNT, aşa cum este menţionată mai sus, nu are ca şi consecinţă efectivă o stare de pericol cu privire la transportul gazelor în sistemul naţional de transport gaze, ci este o consecinţă directă a unor stări şi consumuri excepţionale", precizează Transgaz, la rubrica de pe site în care se monitorizează valorile Line Pack.

O astfel de clasificare stabileşte punctul de plecare de la care Operatorul Sistemului Naţional de Transport începe să ia măsurile prevăzute de regulamentele europene şi legislaţia naţională, în vederea menţinerii în parametrii optimi transportul de gaze la nivel naţional, mai arată transportatorul.

Taguri articol


12