Gradul mediu de ocupare al staţiunilor de pe litoral - sub 56%

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Gradul mediu de ocupare al staţiunilor de pe litoral - sub 56%

Justiție 21 Iulie 2006 / 00:00 3047 accesări

Faptul că litoralul românesc nu mai este cea ce a fost nu mai este un secret pentru nimeni, absenţa turiştilor putînd fi observată şi cu ochiul liber, în timpul unei plimbări prin staţiuni. În plus, regresul turismului litoral, din cauza mult trîmbiţatei „strategii” a ministrul Mediului, Sulfina Barbu, reiese şi din datele statistice. Astfel, conform unor date făcute publice de Patronatul Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism din România (ANAT), dacă în sezonul 2005, numărul persoanelor care şi-au petrecut vacanţa pe litoral a ajuns la 680.000, dintre care aprox. 100.000 au fost turişti străini, anul acesta, se estimează că vor veni doar 25.000 de turişti străini, numărul românilor veniţi la mare urmînd să scadă cu peste 30%. Deşi este greu de crezut, la o aproape o săptămînă de la debutul vîrfului de sezon, perioadă în care anii trecuţi nu mai găseai nicio cameră liberă la vreun hotel, gradul mediu de ocupare al staţiunilor a rămas sub 56%. Cel mai bine stau lucrurile în staţiunea Mamaia unde structurile de primire sînt ocupate, în cursul săptămînii, în proporţie de 70%. La mică distanţă se află staţiunile Eforie Nord şi Jupiter, cu un grad de ocupare de 60%, şi Saturn unde turiştii au ocupat aprox. 50% din capacitate. Conform ANAT, în restul staţiunilor gradul de ocupare depăşeşte cu greu 30-40%. Pe litoral există, în prezent, aprox. 120.000 de locuri de cazare, dintre care 75.000 se află în hoteluri, restul în moteluri, pensiuni, campinguri sau tabere pentru copii. Dintre cele 248 de hoteluri, doar trei sînt clasificate la cinci stele, 18 la patru stele, 53 au primit trei stele, restul, adică 174 de unităţi de cazare, reprezentînd 70% din total, fiind clasificate cu una sau două stele. Cele mai multe unităţi de cazare sînt localizate în Mamaia (55) şi Eforie Nord (52), staţiunea Mamaia fiind prima şi în ceea ce priveşte numărul de hoteluri renovate.

Super oferte pentru cazare în vîrf de sezon

Numărul mic de turişti care vin pe litoral, în special în cursul săptămînii, îi afectează în egală măsură atît pe hotelierii şi reprezentanţii agenţiilor de turism, cît şi pe ceilalţi agenţi economici care îşi desfăşoară activitatea în staţiunile de pe litoral. În aceste condiţii, deşi sîntem în plin sezon estival, mai mulţi prestatori din turism au decis să facă reduceri pentru serviciile oferite. Astfel, reprezentanţii agenţiilor de turism susţin că, în acest an hotelierii sînt mult mai maleabili decît în anii anteriori. Aceştia nu mai condiţionează cazarea de asigurarea mesei şi acceptă pachete numai cu cazare. Ofiţerul de relaţii publice al ANAT, Traian Bădulescu susţine că au apărut chiar şi pachete promoţionale de week-end şi oferte pentru persoanele care vor să stea doar în timpul săptămînii, nu şi de vineri pînă duminică. Mai mult decît atît, mai mulţi hotelieri din sudul litoralului oferă reduceri de 20% chiar şi pentru sejururi în vîrf de sezon, iar la unele agenţii au apărut şi pachete de şapte nopţi la preţ de cinci. În aceste condiţii, în Neptun, de exemplu, turiştii de week-end pot găsi o cameră într-un hotel de trei stele de 85 RON/noapte/persoană, iar în cazul în care, vor dori să stea o noapte în plus vor plăti doar 20 lei.

Reamintim că ultimul studiu al World Travel&Tourism Council (WTTC) al Consiliul Mondial al Turismului şi Călătoriilor arată că ţara nostră are potenţial turistic nevalorificat, iar schimbările dese ale oficialilor din fruntea turismului, fondurile insuficiente şi prost alocate pentru promovare, dar şi calitatea slabă a serviciilor fac ca România să piardă miliarde de euro.



12