Gripa aviară a lovit „inima” ţării

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Românii sînt în stare de şoc după ce temutul virus H5 a fost confirmat în gospodării din două sectoare din Bucureşti. În urma testelor pozitive, autorităţile sanitar - veterinare au instituit starea de carantină în zonele Andronache şi Odei, situate în sectoarele 2 şi 4 ale Capitalei. Pe lîngă eutanasierea efectivelor de păsări, specialiştii au restricţionat circulaţia rutieră pe mai multe artere bucureştene, în vreme ce populaţia a fost tratată preventiv cu Tamiflu.

Gripa aviară a lovit „inima” ţării

Eveniment 22 Mai 2006 / 00:00 1125 accesări

România a fost făcută şah mat de gripa aviară. La doar o săptămînă după ce virusul H5 a instituit carantina în zona de centru a ţării, autorităţile au intrat în alertă maximă, mai ales că analizele efectuate la probe prelevate din Bucureşti au confirmat prezenţa gripei aviare în Capitală. Potrivit autorităţilor sanitar - veterinare, zonele Andronache şi Odei din sectoarele 2 şi 4 ale Bucureştiului care au intrat în carantină de gradul I, urmează să fie izolate şi ţinute sub supraveghere permanentă. Pînă la eutanasierea celor 7.000 de păsări din cele două sectoare bucureştene, circulaţia rutieră în zonă se face doar în regim de tranzit. Oamenii vor intra şi ieşi din cartier numai după ce trec prin filtre dotate cu materiale dezinfectante, iar măsura de restricţie se va aplică pentru 50 de străzi din această zonă. Perimetrul de siguranţă cuprinde zona delimitată de străzile Gherghiţa, Andronache şi calea ferată din zona Gării de Est, în vreme ce în sectorul 4, zona afectată este cuprinsă între străzile Luică, Şoseaua Giurgiului, Pogoanelor şi strada Bercenarului. Focarul din sectorul 4 a fost confirmat în urmă cu două zile, cînd autorităţile au descoperit mai multe păsări moarte. După ce au fost preluate de medicii sanitar-veterinari, Comandamentul antiepizootic local a luat măsura instalării filtrelor de dezinfecţie. Restricţionarea circulaţiei a fost urmată de administrarea dozelor de Tamiflu în cazul persoanelor din primele gospodării suspecte.

Reprezentanţii Autorităţii Naţionale Sanitar - Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) susţin că specialiştii veterinari şi medicii de familie supraveghează starea de sănătate a persoanelor din cele 700 de gospodării de la marginea Capitalei. De altfel, autorităţile recomandă bucureştenilor care locuiesc în perimetrele izolate să respecte normele de igienă şi să nu intre în contact cu păsări moarte, mai ales că în zonele în care s-a instituit carantina locuiesc în jur de două mii de persoane. După valul de gripă aviară care a lovit platforma Codlea, aprox. o sută de persoane au fost audiate pentru răspîndirea virusului gripei aviare în judeţul Braşov. Potrivit anchetatorilor, sînt cercetaţi atît administratorii firmelor „Drakom Silva” SRL şi „Pati Prod”, dar şi cei doi cumpărători care au vîndut păsările fără autorizaţii sanitar-veterinare mai multor locuitori din zona Făgăraşului.

Taguri articol


12
Pagina a fost generata in 0.1239 secunde