Gripă aviară descoperită la două lebede în Galați

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Gripă aviară descoperită la două lebede în Galați

21 Ianuarie 2017 / 15:40 2063 accesări

Directorul DSVSA Galați, Vasile Ștefan, a declarat sâmbătă că în județ, în localitatea Ivești, au fost descoperite două lebede de iarnă, moarte, rezultatul analizelor de laborator indicând că acestea aveau gripă aviară.

Potrivit lui Vasile Ștefan, deocamdată nu s-a raportat niciun caz de îmbolnăvire cu gripă aviară la păsările domestice din gospodăriile din zonă, însă inspectorii sanitar-veterinari monitorizează situația.

"Pe data de 16 ianuarie am fost anunțați de medicul veterinar din zonă că pe fondul de vânătoare Hanu Conachi, pe albia râului Bârlad, zona Valea Romilor, sat Ivești, comuna Ivești, ar fi mai multe lebede de iarnă, dintre care una dă semne de îmbolnăvire, iar o alta este moartă. Au fost prelevate probe de laborator atât de la lebăda moartă, cât și de la cea bolnavă. Analizele au fost realizate la laboratorul DSVSA Brăila, iar în cazul lebedei bolnave analiza a ieșit negativă pentru gripă aviară, însă în cazul lebedei moarte rezultatul a fost pozitiv la gripă aviară. Ulterior, pentru confirmarea cazului, analiza a fost trimisă și la Laboratorul Național de Referință care a confirmat, pe 20 ianuarie, cazul de gripă aviară la lebăda moartă. Pe data de 18 ianuarie, am fost sesizați că s-a descoperit o altă lebădă moartă, în aceeași zonă, prelevându-se probe. Acestea au fost analizate la Brăila, iar rezultatul a ieșit pozitiv în privința gripei aviare, iar sâmbătă a venit confirmarea acestui rezultat și de la Laboratorul Național de Referință", a precizat Vasile Ștefan.

El a menționat că zona în care au fost găsite lebedele moarte este una mlăștinoasă, alimentată cu izvoare de apă mai caldă, care nu îngheață, motiv pentru care locul este folosit, mai ales în perioada rece, de lebedele de iarnă.

Conform procedurilor în vigoare, DSVSA Galați a delimitat două zone, una de protecție, pe o rază de trei kilometri în jurul focarului, și una de supraveghere, pe o rază de zece kilometri în jurul focarului, în cele două zone fiind incluse 12 localități gălățene: Ivești, Bucești, Torcești, Umbrărești, Condrea, Salcia, Siliștea, Umbrărești-Deal, Barcea, Podoleni, Liești, Călmățui.

În toate aceste localități există mii de păsări domestice, crescute în gospodării, dar și o fermă avicolă, cu un efectiv de 400.000 de păsări.

"În zona de supraveghere este o fermă cu 400.000 de păsări. La această fermă activitatea nu s-a oprit, ferma deținând planuri de biosecuritate care se respectă, așa că riscul apariției bolii este redus. Păsările ce trebuie livrate clienților se realizează, dar în condiții controlate, activitatea fiind monitorizată și avizată de DSVSA", a spus Vasile Ștefan.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, convocat vineri seară de prefectul Gabriel Panaitescu, imediat după confirmarea primului caz de gripă aviară, a luat decizia aplicării de măsuri preventive în toate cele 12 localități aflate în zonele de protecție și supraveghere. Principalele măsuri sunt inventarierea exploatațiilor din zonă ce dețin păsări domestice sau alte păsări ținute în captivitate; interzicerea scoaterii păsărilor, în special a rațelor și gâștelor, la luciu de apă; toate păsările trebuie ținute în adăposturi, astfel încât să nu aibă contact cu păsările sălbatice, în special cele de apă; persoanele manipulatoare de păsări moarte trebuie să respecte măsurile de biosecuritate; este interzisă mișcarea păsărilor domestice, păsărilor ouătoare, puilor de o zi și a ouălor către exploatații, abatoare, centre de ambalare sau o întreprindere pentru fabricarea produselor din ouă, situate în afara zonei de supraveghere, în afara cazului în care este eliberată o autorizație de către DSVSA Galați; sunt interzise târgurile, piețele, expozițiile sau alte aglomerări de păsări domestice ori păsări captive.

"În cazul descoperirii de păsări moarte sau bolnave în gospodării, trebuie anunțat imediat medicul veterinar. Potrivit procedurilor, în cazul descoperirii, într-o gospodărie, de păsări domestice cu gripă aviară, toate vor fi ucise și vor fi distruse prin neutralizate. Totodată, se va monitoriza starea de sănătate a păsărilor din curțile învecinate, iar dacă se va confirma prezența gripei aviare și în alte curți, se va proceda, de asemenea, la uciderea și distrugerea prin neutralizare a păsărilor din curțile respective. Conform legii, în situația bolilor epizootice, toate animalele ucise în scopul combaterii, asanării focarului se evaluează și se despăgubesc de stat", a explicat Vasile Ștefan.

El a mai precizat că, având în vedere că gripa aviară se poate transmite și la om, orice caz de îmbolnăvire la om cu manifestări respiratorii se va semnala medicilor de familie.

Taguri articol


12