Groparii turismului litoral pozează în salvatorii sezonului estival

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Secretarul de stat din Ministerul Mediului, Lucia Ana Varga, şi prefectul apolitic Dănuţ Culeţu au încercat ieri să-i convingă pe jurnalişti că problemele de pe plajele litoralului nu sînt generate de “strategia” ministresei Sulfina Barbu, ci de... panourile amplasate de Primăria Constanţa în staţiunea Mamaia! În opinia lui Culeţu, panourile informative prin care Primăria informează că nu mai poate asigura anumite servicii din cauza anulării taxelor speciale, la iniţiativa prefectului, ar goni turiştii de pe plajă şi s-a hotărît să atace în contencios administrativ autorizarea amplasării acestora. La rîndul ei, Lucia Ana Varga a pus accent pe faptul că Guvernul ajută administraţiile locale să plătească salvamarii, deşi aceasta era datoria Executivului, după cum a precizat viceprimarul Constanţei, Nicolae Nemirschi. El i-a sfătuit, atît pe oaspetele de la Bucureşti, cît şi pe reprezentanţii puterii din teritoriu, să citească cu atenţie legislaţia înainte de a le ieşi „porumbei” din gură şi să nu pozeze în salvatorii turismului de litoral după ce i-au dat lovitura de graţie.

Groparii turismului litoral pozează în salvatorii sezonului estival

Eveniment 27 Iunie 2006 / 00:00 1659 accesări

În plin sezon estival, plajele litoralului sînt nepregătite, turiştii se plîng de algele de pe plajă, construcţiile sînt în toi, fără să respecte condiţiile din caietele de sarcini ale Direcţiei Apelor Dobrogea Litoral (DADL), hotelierii au ieşit în stradă alături de angajaţi în urmă cu o săptămînă, tour – operatorii care aduceau turişti străini ne-au “executat” fără milă, arătînd formularele semnate de turiştii din Germania care la întrebarea “mai veniţi în România?” au scris apăsat, cu pixul, un singur cuvînt: “Nein!”. Cu toate acestea, prefectul apolitic Dănuţ Culeţu a susţinut, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă la care a participat şi secretarul de stat din cadrul Ministerul Mediului, Lucia Ana Varga, precum şi directorul DADL, Ionel Manafu, că “sîntem pe drumul cel bun pentru a forma o echipă şi cred că vom avea şi rezultate în acest an”. Conferinţa de presă a avut loc după şedinţa cu şefii instituţiilor deconcertate în cadrul Comandamentului Litoral 2006, departe de ochii presei. Culeţu a venit cu o statistică “ca să dea denigratorilor şi colportorilor apă la moară, în ghilimele, care încearcă să prezinte, sub orice chip, anul acesta ca un eşec”. Prefectul a declarat că a verificat personal starea plajelor şi consideră că se poate vorbi despre un sezon “promiţător”.

Culeţu a mai declarat că panourile amplasate de Primăria Constanţa în staţiunea Mamaia, prin care se aduce la cunoştinţă că din cauza prefectului care a atacat în contencios taxele speciale nu se mai pot asigura servicii de pază, de udare a spaţiilor verzi, spectacole gratuite, “lezează din punct de vedere economic pe toţi cei care lucrează în turism” şi consideră că panourile duc la scăderea numărului de turişti. Adică nu “strategia” dezastruoasă a ministrului Sulfina Barbu, privind închirierea plajelor şi faptul că aceste obiective sînt total nepregătite i-au gonit pe turişti, ci cîteva panouri de informare. Culeţu a anunţat că va ataca în contencios administrativ amplasarea acestor panouri, pentru că autorizaţia de construcţie poartă semnătura viceprimarului Constanţei, Nicolae Nemirsch, şi nu a primarului Radu Mazăre. În replică, Nemirschi a declarat că prefectul face confuzii şi că un primar nu poate fi înlocuit nici de secretarul primăriei, nici de şeful arhitecţilor care au semnături distincte pe autorizaţiile de construire. “Această problemă a mai fost atacată în instanţă şi s-a cîştigat în urmă cu cîţiva ani. Un primar nu poate delega permanent această atribuţie, însă cînd în mod justificat nu este prezent în localitate, poate lăsa, pentru o perioadă, un împuternicit, cum este şi cazul de faţă”, a mai spus viceprimarul. El a declarat că Dispoziţia de Primar a primit-o pe 10 mai 2006 şi a semnat autorizaţia de amplasare a respectivelor panouri pe 11 mai. “Această dispoziţie a fost comunicată prefectului din 10 mai şi nu a fost atacată, ba mai mult, a fost considerată legală la momentul respectiv. În ultimii doi ani am primit cam 30 de astfel de delegaţii şi am semnat sute de autorizaţii şi certificate care nu au fost atacate şi, deodată, nu este legal. Asta înseamnă că toate acestea nu sînt valabile, sînt nule? Domnul prefect ar trebui să se uite mai bine în prevederile legale, să facă diferenţa dintre permanent şi temporar, să constate că un primar nu poate da delegare decît unui viceprimar pentru că atunci cînd primarul este la simpozioane, în concediu sau la alte activităţi, Primăria nu se închide, iar autorizaţiile se eliberează în continuare”, a mai spus Nemirschi. În ceea ce priveşte afirmaţia prefectului că panourile alungă turiştii, Nemirschi a spus că este vorba de o declaraţie disperată avînd în vedere situaţia turismului “pe care au reuşit să îl scufunde”.

Baza “strategiei” Mediului - o sesizare privind mizerie pe plajă

Revenind la conferinţa de presă, Lucia Ana Varga a avut acelaşi discurs ca şi prefectul, subliniind că “strategia” prin care plajele au ajuns pe mîna unor intermediari va contribui la protejarea plajelor. Ea a mai spus că este pentru prima oară cînd pe plaje vor apărea dotări “ecologice” - cabine de schimb, grupuri sanitare, duşuri şi a dat citire unei sesizări de anul trecut, prin care se critica faptul că plajele, pe mîna aceluiaşi Minister al Mediului, nu erau curate, nu erau dotate corespunzător. Prin urmare, după cum a arătat Varga, această sesizare a stat la baza “strategiei” ministerului, care a ignorat opinia celor care lucrează în turism şi care au atras atenţia că ”strategia” este proastă, introdusă forţat, “pe uşa din dos”, fără dezbatere publică şi în regim de urgenţă. “Ordonanţa de urgenţă care i-a scutit în acest an de plan de urbanism pe operatorii de plaje nu permite amplasarea oricărui tip de construcţii pe plajă, ci numai a celor cuprinse în planul de amenajare din contractul pe care operatorul l-a încheiat cu DADL”, a spus Varga. Atunci cum au apărut zeci de construcţii pe plaje, numai cele prevăzute, duşuri, grupuri sanitare, cabine de schimb, nu? Varga a mai spus că, în acest an, va ajuta administraţiile locale cu bani de la Minister pentru plata salvamarilor. Această obligaţiune era prevăzută în acelaşi act normativ iniţiat de Sulfina Barbu. “Doamna Varga este o tîmpită. Şi o spun cu toată responsabilitatea. În şedinţa în care se discuta celebra ordonanţă le-am explicat că încalcă flagrant Ordonanţa 42 privind bugetele administraţiei locale. În acest act normativ, descentralizarea serviciilor se face cu sumele alocate de la bugetul central. Scrie negru pe alb! Descentralizarea serviciilor de pază, de salvamar, prim-ajutor şi solicitarea să achităm din bugetul local aceste servicii era complet ilegală. La şedinţa care a avut loc în urmă cu o lună cînd a înnebunit dl prefect, i-am recomandat, a nu ştiu cîta oară, să se informeze la reprezentantul Ministerului Finanţelor. Aceştia mi-au dat dreptate şi l-au lămurit pe prefect că este ilegal să plătim noi. Atunci au plecat la Bucureşti şi au scos ordonanţa asta, dar ca să nu se facă de rîs, au zis că au găsit ei o soluţie şi finanţează din banii pe care îi iau de pe plajă. Legea nu le dădea voie să scrie tîmpenia aia în ordonanţă. Acum nu au făcut nici un favor nimănui, ci au intrat în legalitate”, a declarat viceprimarul Constanţei, Nicolae Nemirschi, în replică la ultima afirmaţie a secretarului de stat.



12