Guvernul a modificat OUG 114. Nu a fost interzis cumulul pensiei cu salariul de stat

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Guvernul a modificat OUG 114. Nu a fost interzis cumulul pensiei cu salariul de stat

Social, Politică 07 Ianuarie 2020 / 07:19 3344 accesări

Guvernul a adoptat, luni, o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea OUG 114/2018, în contextul în care proiectul pe care şi-a asumat răspunderea a fost atacat la CCR. Ordonanţa nu include, însă, prevederea referitoare la interzicerea cumului pensiei cu veniturile de la stat , fiind atacată la CCR.

„Guvernul a fost nevoit în prima şedinţa de guvern să adopte o OUG care să permită intrarea în vigoare a acestor prevederi pentru care şi a angajat răspunderea în faţă Parlamentului. Vorbind despre cumulul salariului cu pensia care a fost atacat de PSD la CCR şi care din respect pentru instanţă de contencios constituţional, în acest moment Guvenrul nu a adoptat o măsură cu privire la această prevedere tocmai pentru a aştepta punctul de vedere al CCR. În rest sunt chestiuni necesare care trebuiau adoptate mai ales după intrarea în vigoare a legii bugetului de stat”, a anunţat la finalul şedinţei de Guvern, Ionel Dancă, şeful Cancelariei premierului.

Printre prevederile adoptate luni se numără prorogarea termenului de intrate în vigoare a pensiilor speciale pentru primari.

„Va trebui să rezolvăm o problemă care este creată de atacul la CCR al PSD împotriva Legii de corectare a ordonanţei 114. Suntem pregătiţi. După cum ştiţi o serie de măsuri de reformă, o serie de măsuri pe care le considerăm necesare, cum ar fi îngheţarea salariilor demnitarilor, prorogarea termenului de intrare în vigoare a pensiilor speciale pentru primari, adică amânarea cu un an de zile. (...) De asemenea, încetarea detaşărilor în instituţiilor publice din afara instituţiilor publice sau plafonarea punctului de amendă care este legat de salariul minim şi alte măsuri nu pot intra în vigoare din cauză că PSD a atacat la CCR legea de corectare a OUG 114. (...) Ca atare este vitală adoptarea acestor prevederi sub formă de ordonanţă de urgenţă”, a spus Ludovic Orban, la începutul şedinţei de Guvern.

De asemenea, o altă prevedere o reprezintă îngheţarea punctului de amendă şi eliminarea taxei pe active bancare.

"Punctul de amendă a fost îngheţat la nivelul de 145 de lei, deci a fost eliminată corelarea cu nivelul salariului minim(...) De asemenea, taxa pe active bancare a fost eliminată", a mai precizat Ionel Dancă, la finalul şedinţei de Guvern.

Şeful Cancelariei primului-ministru a mai precizat că în cazul persoanelor amendate în ultima săptămâna, se va aplica legislaţia aflată în vogoare la momentul respectiv.

Acesta a mai adăugat că Fondul de Dezvoltare şi Investiţii a fost desfiinţat, fiind o modalitate de "sifonare" a banilor publici.

"Vorbim despre schemele de sifonare din bani publici pe proiecte fantasmagorice prin Fondul de Dezvoltare şi Investiţii, prevederi care au fost incluse în proiectul de lege pentru care Guvernul şi-a angajat răspunderea şi care au fost acum adoptate prin această Ordonanţă de Urgenţă, astfel încât acum, Fondul de Dezvoltare şi Investiţii se desfiinţează la data încetării derulării contratelor afalte în desfăşurare şi pentru care sumele acordate se diminuează la valaore sumelor primite până la momentul intrării în vigoare a acestei ordonanţe de urgenţă, pentru lucrările efectuate", a mai comunicat Dancă.

Potrivit şefului Cancelariei, ordonanţa de urgenţă va cuprinde şi anularea taxei de 2% aplicată companiilor din energie.

Pe 23 decembrie, Guvernul şi-a asumat răspunderea în Parlament pe un proiect de lege care modifică prevederi din OUG 114, însă PSD a contestat actul normativ la CCR.Judecătorii Curţii au stabilit termen pentru transmiterea punctelor de vedere până în 20 ianuarie, urmând ca în 29 ianuarie să aibă loc dezbaterea.



Ştiri recomandate

12