Guvernul dă undă verde legalizării canabisului în scop recreativ

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Guvernul dă undă verde legalizării canabisului în scop recreativ

Externe 16 August 2023 / 19:31 1174 accesări

Germania a mai făcut un pas miercuri către legalizarea canabisului în scop recreativ odată cu adoptarea de către guvern a unui proiect de lege, care va fi însoţită de o campanie de prevenire destinată tinerilor, relatează France Presse şi DPA.

Potrivit textului, care nu a fost încă dezbătut şi votat de parlament,de la vârsta de 18 ani se va putea cumpăra şi deţine până la 25 de grame de canabis.

Germania va avea astfel una dintre cele mai liberale legislaţii din Europa, pe urmele Maltei şi Luxemburgului, care au legalizat canabisul de agrement în 2021, respectiv 2023, notează AFP.

Coaliţia social-democratuluiOlaf Scholz, împreună cu Verzii şi Liberalii, a făcut din această legalizare unul dintre proiectele emblematice ale mandatului ei chiar dacă planul iniţial mergea mult mai departe. Confruntat cu rezerve din partea Uniunii Europene, Berlinul a trebuit să-şi revizuiască copia.

Reforma stârneşte critici de asemenea din partea opoziţiei, a sindicatelor poliţiştilor sau a judecătorilor care cred că nu va pune capăt traficului, în timp ce acesta este unul dintre obiective.

Potrivit acestui proiect de lege, va fi posibil de asemenea să se cultive până la trei plante de canabis pentru uz propriu.

Noua legislaţie prevede crearea de asociaţii non-profit ai căror membri adulţi - numărul lor limitat la 500 - să poată cultiva planta pentru consum propriu, sub supravegherea autorităţilor publice.

Aceste "Cannabis Social Clubs" - aşa cum se numesc ele însele - vor avea o activitate reglementată: nu vor putea aproviziona decât membrii şi doar cu 25 de grame pe zi, cu maximum de 50 de grame pe lună. Pentru tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 21 de ani, va fi ceva mai puţin: 30 de grame pe lună. Aceste cluburi vor fi supuse controalelor de către autorităţile publice.

Consumul de canabis trebuie să aibă loc în afara acestor cluburi, interzis la mai puţin de 200 de metri faţă de ele, de şcoli, locuri de joacă, terenuri de sport şi asociaţii pentru tineri.

Ministrul federal german al sănătăţiiKarl Lauterbachintenţionează printre altele să lanseze o mare campanie de conştientizare a tinerilor asupra pericolelor canabisului pentru creier "deosebit de dăunătoare când acesta este încă într-o perioadă de creştere"."Pentru tinerii (sub 18 ani), consumul rămâne interzis, iar pentru tinerii (până la 21 de ani), este limitat", a amintit el într-un comunicat de presă.El a descris proiectul de lege privind legalizarea canabisului, aprobat miercuri de Cabinet, ca un "punct de cotitură".Ştiri recomandate

12