Guvernul sacrifică niște bugetari pe altarul deficitului

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Așa-i la stat, ce să faci...

Guvernul sacrifică niște bugetari pe altarul deficitului

Economie 10 Decembrie 2017 / 17:19 1087 accesări
Munca suplimentară la stat se va compensa doar cu timp liber corespunzător, întru ținerea în frâu a deficitului bugetar

Munca suplimentară la stat se va compensa doar cu timp liber corespunzător, întru ținerea în frâu a deficitului bugetar

ÎNCOTRO? Deficitul bugetar ar putea reveni pe o traiectorie descendentă, începând din 2019, urmând ca în 2021 să coboare la 1,45% din PIB, potrivit raportului privind situația macroeconomică, realizat de Ministerul Finanțelor Publice (MFP), document ce însoțește proiectul de buget pe anul viitor - „Planificarea bugetară și estimările pe perioada 2019 - 2021 stabilesc deficitul bugetar în 2018 la 2,96% din PIB, aproape de valoarea-limită permisă de reglementările europene (3% din PIB), urmând ca ajustarea acestuia să înceapă din 2019. Pentru orizontul 2018 - 2021, politica de deficit bugetar continuă să susțină în mod direct creșterea economică, în marja permisă de Pactul de Stabilitate și Creștere al UE“. Astfel, după ce va atinge 2,96% din PIB în 2017 și 2018, deficitul este de așteptat să scadă la 2,38% din PIB în 2019, în 2020 la 1,82% din PIB și în 2021 la 1,45% din PIB.

CE-I DE FĂCUT Pentru limitarea cheltuielilor, în vederea respectării țintei de deficit, autoritățile propun mai multe măsuri, unele aplicate și în anii anteriori. Astfel, ordonatorii de credite pot aproba ocuparea a maximum 50% din totalul posturilor ce se vor vacanta după 1 ianuarie 2018, numai în condițiile încadrării în cheltuielile de personal aprobate prin buget. De asemenea, anul viitor va continua aplicarea regulii potrivit căreia munca suplimentară se va compensa numai cu timp liber corespunzător. Nu se vor acorda tichete cadou, premii și indemnizații de hrană și de vacanță și nici ajutoare și plăți compensatorii la pensionare. Anumite categorii de drepturi de care beneficiază personalul militar, polițiștii și funcționarii publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare, care nu fac parte din solda lunară brută/salariul brut, vor fi menținute la nivelul din această lună.

NOI TITLURI DE STAT Totodată, în 2018, ordonatorii de credite ai instituțiilor și autorităților publice vor trebui să reducă cheltuielile cu bunurile și serviciile aferente întreținerii și funcționării instituției cu 10% și nu vor achiziționa autoturisme și mobilier, cu anumite excepții. Pe termen mediu, în vederea îndeplinirii obiectivului de dezvoltare a pieței titlurilor de stat, finanțarea deficitului bugetului de stat și refinanțarea datoriei publice guvernamentale se vor realiza în principal din surse interne și, în completare, din surse externe, prin emisiuni de bonduri. Ministerul Finanțelor Publice are în vedere continuarea emisiunilor de titluri de stat pentru populație, urmărind extinderea canalelor de distribuție ale acestora și prin intermediul unităților teritoriale ale trezoreriei.12