Guvernul şi-a angajat răspunderea pe Legea Bugetului şi modificările OUG 114

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Plen reunit la Parlament

Guvernul şi-a angajat răspunderea pe Legea Bugetului şi modificările OUG 114

Politică 23 Decembrie 2019 / 18:03 1200 accesări

Plenul Parlamentului s-a reunit luni, de la ora 16.00, pentru ca Guvernul să-şi angajeze răspunderea în vederea adoptării proiectului de buget pentru 2020.

UPDATE Orban: De la 1 ianuarie, detaşările din privat să înceteze. Excepţie face personalul MAE

Premierul Ludovic Orban a declarat, luni, în şedinţa Parlamentului privind angajarea răspunderii de către Guvern pe modificările din OUG 114, că a depus în legislaţie prevederea ca de la 1 ianuarie detaşările din mediul privat să înceteze, excepţie făcând personalul Ministerului de Externe.

"Am introdus în lege ca de la 1 ianuarie să înceteze toate contractele prin detaşare din mediul privat în mediul public. A existat o practică ca în instituţiile publice să fie angajaţi prin detaşare oameni care fuseseră angajaţi în ONG-uri, în companii private care pur şi simplu erau detaşaţi fără niciun concurs, fără o testare a capacităţilor dacă au sau nu posibilitatea, calităţile, pregătirea profesională să exercite funcţia publică respectivă pur şi simplu au fost detaşaţi din privat, încălcându-se obligaţia ca funcţiile publice să fie ocupate prin concurs sau să fie ocupate prin detaşare sau prin transfer de la alte instituţii publice de către oameni care au exercitat funcţia publică şi despre care există clar o evaluare privitor la capacitatea girării funcţiilor publice", a explicat Ludovic Orban.

Şeful Executivului a precizat că Ministerul de Externe va avea termen până la 31 august pentru reglementarea situaţiei, menţionând că 50% dintre angajaţii personalului misiunilor diplomatice sunt din sistemul privat.

"De la 1 ianuarie, toţi cei care sunt astăzi angajaţi în sistemul public prin detaşare din sistemul privat li se încheie contractul cu o singură excepţie notabilă, personalul MAE. Le-am dat un timp, până la 31 august, să-şi reglementeze problema şi să-şi ocupe funcţiile cu oameni angajaţi în sistemul public, dar, la ora actuală, din personalul misiunilor diplomatice, aproape 50% sunt angajaţi prin detaşare din sistemul privat. Am fi lăsat misiunile diplomatice fără personal. Nu acceptăm o lungă perioadă de timp să persiste acest mecanism", a afirmat Orban.

Ludovic Orban a anunţat, în plenul reunit de luni al Parlamentului, că Guvernul îşi asumă răspunderea pe modificările la OUG 114.

UPDATE Guvernul şi-a asumat răspunderea pe Legea bugetului asigurărilor sociale pe 2020

Ludovic Orban a anunţat, în plenul reunit al Parlamentului, că Guvernul îşi asumă răspunderea pe Legea bugetului asigurărilor sociale pentru anul viitor. Premierul a precizat că un amendament aprobat prevede creşterea de la 1% la 1,1% a comisionului de transmiterea prin intermediul Poştei Române.

„Proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale de stat a ţinut cont de Legea pensiilor aflate în vigoare, iar în proiectul de lege pe care l-am prezentat Parlamentului, am asigurat sumele necesare pentru creşterea pensiilor prevăzută în Legea pensiilor. Este lucrul cel mai improtant cuprins. Dintre amendamentele formulate, am aprobat un amendament care prevede comisionul care fusese iniţial de 1%, de transmitere prin intermediul Poştei Române, de 1% la 1,1%”a afirmat premierul Ludovic Orban, în plenul reunit de luni al Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Violeta Alexandru a anunţat, luni, că plăţile sociale sunt în totalitate efectutate pe carduri, precizând că sunt probleme cu plata în teritoriu, din cauza capacităţii limitate a Poştei Române. Orban a subliniat că dacă Poşta doreşte aprobarea unui amendament la buget, trebuie să livreze „la termen”.

De asemenea, premierul i-a solicitata ministrului Transporturilor Lucian Bode să se asigure că Poşta Română finalizează acţiunea de distribuire a plăţilor sociale.

Guvernul a aprobat, luni, amendamentele depuse de partidele politice la proiectele de lege pentru care Executivul a hotârât să îşi angajeze răspunderea în faţa Parlamentului, respectiv pe bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale şi modificările la OUG 114.

La momentul transmiterii acestei ştiri, Plenul Camerei Deputaţilor şi Senatului se află în şedinţă comună, pentru ca Guvernul să-şi angajeze răspunderea în vederea adoptării proiectului de buget pentru 2020.

Roman: Parlamentarii au depus 26 de amendamente la buget, printre care menţinerea sporurilor

Liderul deputaţilor PNL, Florin Roman, a declarat, luni, că iberali au depus 26 de amendamente pentru proiectul de buget, printre care finananţarea Start-Up Nation şi creşterea burselor pentru învăţământul dual. Totodată, parlamentarii au propus menţinerea sporurilor în 2020.

„Parlamentarii PNL au depus 26 de amendamente agreate de Guvern pentru bugetul de stat. O să fac referire doar la cinci dintre ele: creşterea burselor pentru învăţământul profesional dual de la 200 la 300 de lei. Al doilea amendament se referă la finanţarea pentru Start-Up Nation din credite de angajament, suma de un milion de lei. Al treilea amendament se referă la industria de apărare, tot credite de angajament 150 de mii de lei şi cred că este important, totodată, finanţarea pentru aeroportul Ghimbav-Braşov cu 50 de mii de lei”, a afirmat liderul deputaţilor PNL, Florin Roman.

Totodată, un amendament depus de Florin Roman şi deputatul Dan Vîlceanu se referă la menţinerea sporurilor şi plafonarea lor începând cu 2020.

„Sunt principalele amendamente depuse de către PNL pe bugetul de stat, iar alte amendamente au fost depuse pe OUG114. Aici, am depus, împreună cu Dan Vîlceanu, un amendament de menţinere a sporurilor în forma în care sunt plătite acum, iar o plafonare a lor la nivelul lui 2019, începând cu anul viitor, am gândit-o, practic, în doi paşi, pentru că ne puteam găsi în situaţia de a fi încălcate contracte colective de muncă şi de a se ajunge la litigii destul de numeroase”, a adăugat el.



12