Guvernul și-a asumat răspunderea pentru alegea primarilor în două tururi

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Guvernul și-a asumat răspunderea pentru alegea primarilor în două tururi
Politică 29 Ianuarie 2020 / 14:39 1712 accesări 0 comentarii

În ședința Parlamentului de astăzi, Guvernul și-a asumat răspunderea în fața Legislativului pentru legea alegerilor primarilor în două tururi de scrutin. Opozanții acestui demers au la dispoziție trei zile pentru a depune o moțiunea de cenzură, în acest sens exprimându-se PSD și UDMR.

Ședința a debutat cu prezentarea făcută de premierul Orban care a declarat că a luat decizia asumării pentru a permite cetățenilor să își aleagă primarii printr-un sistem care să confere legitimitate celor aleși - 50 la sută plus 1 dintre alegătorii care își exprimă dreptul de vot.

El a amintit că în 2008 s-a schimbat sistemul de alegere, introducându-se sistemul prin majoritate relativă, dar a susținut că acest mecanism nu conferă un drept deplin cetățenilor dintr-o comunitate locală de a alege un primar care într-adevăr să aibă legitimitate, omițând faptul că foarte mulți dintre actualii parlamentari PNL au votat legea la vremea respectivă.

După nelipsitele atacuri virulente la adresa PSD, Orban a anunțat și amendamentele introduse față de proiectul inițial, și anume reducerea numărului de semnături pentru candidații independenți, reprezentarea partidelor parlamentare în birouri electorale, reducerea de la 90 la 60 de zile a condiției la vot pentru cei cu viză de flotant, precum și un amendament privind durata staționării în zona unei secții de votare.

Guvernul a aprobat ieri, cu amendamente, forma finală a proiectului de lege pe care Cabinetul Orban îşi angajează răspunderea în Parlament și care vizează modificarea şi completarea Legii nr.115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, modificarea Legii administraţiei publice locale nr.215/2001, şi modificarea şi completarea Legii nr.393/2004 privind Statutul aleşilor locali.Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.1385 secunde