Guvernul tunisian a fost demis de parlament

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Guvernul tunisian a fost demis de parlament
31 Iulie 2016 / 07:32 184 accesări 0 comentarii
Habib Essid, premierul Tunisiei

Habib Essid, premierul Tunisiei

Parlamentul tunisian și-a retras sâmbătă seară sprijinul, așa cum era de așteptat, pentru guvernul condus de premierul Habib Essid, aflat sub presiune după ce președintele Beji Caid Essebsi s-a declarat în urmă cu două luni în favoarea unui cabinet de uniune națională, transmit AFP și DPA.

Plecarea lui Essid, un independent de 67 de ani a cărui trecere pe la șefia guvernului a fost extrem de agitată, ridică temeri privind o nouă perioadă de incertitudini în Tunisia, o țară fragilizată.

Guvernul este considerat de acum ca demis, iar președintele trebuie să declanșeze consultări într-un interval de 10 zile pentru a însărcina "personalitatea cea mai aptă" cu formarea unui nou cabinet. Niciun nume nu s-a detașat până acum ca posibil succesor al lui Essid.

Din cei 191 de deputați prezenți sâmbătă seară în parlament (care are în total 217 membri), 118 au votat pentru moțiunea de cenzură, trei s-au opus, iar 27 s-au abținut.

În urmă cu două luni, președintele Beji Caid Essebsi a cerut formarea unui guvern de uniune națională pentru a revitaliza economia Tunisiei, afectată de atacurile teroriste din ultimele luni. Majoritatea atacurilor au fost revendicate de gruparea jihadistă Statul Islamic. Violențele au lovit puternic în turism, una din principalele surse de venit la bugetul țării.

Essid, care a preluat șefia guvernului la începutul lui 2015, s-a opus apelului de a demisiona și a insistat ca soarta executivului său să se decidă în parlament.

Votul de sâmbătă nu este o surpriză. În ultimele săptămâni, parteneri cheie din coaliția de guvernământ au spus că vor susține moțiunea de cenzură împotriva lui Essid.

Tunisia este văzută ca singura poveste democratică de succes a revoluțiilor Primăverii Arabe din 2010-2011.

Taguri articol
Din aceeaşi secţiune Ştiri similare
Vezi mai multe ştiri


Pagina a fost generata in 0.1601 secunde