Guvernul vede în roz un sezon estival deja compromis

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Guvernul vede în roz un sezon estival deja compromis

Eveniment 27 Mai 2006 / 00:00 2258 accesări

Prefectul judeţului Constanţa a convocat ieri încă o şedinţă privind pregătirea sezonului estival, şi de această dată, tot cu uşile închise. Prefectul a anunţat că sezonul se va deschide oficial în perioada 2-4 iunie, în ciuda faptului că Guvernul, inclusiv prin ordonanţa privind regimul plajelor, avansează ideea că sezonul estival debutează la 1 mai!? În ciuda faptului că staţiunile arată ca un şantier în construcţie, chiar dacă nu există PUZ-uri pentru plaje, atît prefectul Dănuţ Culeţu cît şi preşedintele ANT, Ovidiu Marian, s-au arătat optimişti în privinţa reuşitei sezonului estival. Primarul Constanţei, Radu Mazăre, nu împărtăşeşte acelaşi punct de vedere, iar ieri l-a anunţat pe prefect că, anul acesta, municipalitatea va asigura, pentru staţiunea Mamaia, doar finanţarea pentru serviciile prevăzute în bugetul local - asfaltare, iluminat public, salubrizare, ecarisaj-, ca urmare a desfiinţării taxelor speciale. “Să se ocupe domnia sa (prefectul - n.r.) de paza şi siguranţa cetăţenilor, de irigaţii, de parcările neregulamentare pe spaţii verzi şi în zonele nepermise. Să se ocupe dumnealui şi de spectacole în staţiunea Mamaia, cu instituţiile şi directorii chemaţi la şedinţa pentru pregătirea sezonului estival, pentru că noi ne-am ocupat patru ani şi nu a fost bine! În această vară se va ocupa domnul prefect de tot”, a declarat Radu Mazăre.

Prefectura a organizat ieri încă o şedinţă pentru pregătirea sezonului estival, la care au participat preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Turism (ANT), Ovidiu Iuliu Marian, reprezentanţii instituţiilor deconcentrate ale statului cu atribuţii în turism, primarul Constanţei, Radu Mazăre, primarii oraşelor care administrează staţiunile din sudul judeţului şi prefectul Dănuţ Culeţu. La fel ca şi celelalte întîlniri pe această temă, instituţia prefectului a ţinut şedinţa de ieri tot cu uşile închise, în ciuda faptului că, de pregătirea sezonului estival sînt interesaţi nu numai constănţenii, ci şi ceilalţi români, başca turiştii de peste hotare. În timpul şedinţei, primarul Radu Mazăre l-a informat pe prefect că municipalitatea Constanţa se va ocupa anul acesta, în staţiunea Mamaia, doar de asfaltări, iluminat public, salubrizare şi strîngerea cîinilor comunitari. Celelalte activităţi prestate în anii trecuţi de autoritatea locală nu mai pot fi finanţate din bugetul local, ca urmare a anulării taxelor speciale, după acţiunea în instanţă iniţiată de prefect. "Să se ocupe domnia sa (prefectul - n.r.) de paza şi siguranţa cetăţenilor, de irigaţii, de parcările neregulamentare pe spaţii verzi şi în zonele nepermise. Să se ocupe dumnealui şi de spectacole în staţiunea Mamaia, cu instituţiile şi directorii chemaţi la şedinţa pentru pregătirea sezonului estival, pentru că noi ne-am ocupat patru ani şi nu a fost bine! În această vară se va ocupa domnul prefect de tot", a declarat Radu Mazăre. Imediat după şedinţă, primarul Constanţei s-a arătat mirat de faptul că Prefectura a ţinut şedinţa ”fără martori” din partea mass media: "A fost o şedinţă cu uşile închise, aşa cum nu sîntem obişnuiţi. Nu ştiu ce era aşa de secret, pentru că eu nu am nimic de ascuns".

În cadrul şedinţei s-a stabilit ca deschiderea oficială a sezonului estival să fie realizată în perioada 02 - 04 iunie, în ciuda faptului că guvernanţii au acreditat ideea că sezonul estival debutează la 1 mai?! În conferinţa de presă care a urmat şedinţei, preşedintele ANT a încercat să acrediteze ideea că nu autorităţile naţionale ar fi vinovate de calitatea îndoielnică a serviciilor oferite pe litoralul românesc, ci agenţii economici, care nu plătesc asigurări de şomaj pentru angajaţi?! În finalul conferinţei, preşedintele ANT a anunţat în premieră naţională faptul că litoralul românesc a primit distincţia ”blue flag” pentru opt din cele 10 plaje administrate. Plaja Mamaia se numără printre cele nominalizate de Ovidiu Marian, ca urmare a faptului că a îndeplinit, în anii anteriori, în care a fost monitorizată, criteriile privind calitatea apei, calitatea nisipului şi calitatea serviciilor oferite pe plajă.

În ciuda faptului că Legea 597/2001 interzice efectuarea de lucrări pe plaje sau în staţiuni între 15 mai şi 15 septembrie, prefectul şi preşedintele ANT au declarat că, dacă se aprobă Planul Urbanistic Zonal al plajei din Mamaia, beach-barurile vor putea fi construite fără probleme. Ovidiu Marian a precizat ieri că, în condiţiile legislaţiei în vigoare, se poate construi şi în timpul sezonului estival, dacă firma care beneficiază de investiţia respectivă realizează organizarea de şantier în conformitate cu normativele în vigoare şi nu generează zgomote care să deranjeze turiştii. Deşi nu există un PUZ aprobat, Mamaia arată deja a şantier de construcţii şi, în ciuda declaraţiilor optimiste ale prefectului şi preşedintelui ANT, staţiunea nu este pregătită pentru sezonul estival. ”Peste vreo două săptămîni, cînd o să înceapă sezonul estival în staţiunea Mamaia, care este emblematică pentru ceea ce înseamnă turismul de aici, prefectul va avea o surpriză total neplăcută pentru el. În ţară se discută deja despre faptul că a atacat taxele speciale ale municipalităţii. Să-l lăsăm să se ocupe în vara asta de turism. Pentru un mediu urban, pentru ceea ce înseamnă imaginea noastră în ţară, turismul este un vector foarte important şi atunci, după brambureala care va fi în vara asta, după ce se schimbă legea administraţiei publice locale, vor veni cu toţii înapoi către mine şi către noi, ca administraţie, să ne roage să facem ceea ce am făcut şi înainte. Deja hotelierii simt ce se va întîmpla în staţiune”, a declarat primarul Mazăre după încheierea şedinţei de la prefectură.



12