Hackerii se dau drept inspectori ANAF

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Atenție! Noi atacuri de phishing

Hackerii se dau drept inspectori ANAF

Eveniment 15 Septembrie 2015 / 00:00 4892 accesări

ATENȚIE! Direcția Generală Antifraudă Fiscală (DGAF) avertizează asupra unor noi tentative frauduloase de colectare de date confidențiale (atacuri de phishing - n.r.), prin utilizarea unor e-mail-uri care includ termenii „Antifraudă“ și „ANAF“. Fiscul le recomandă tuturor celor care primesc, în aceste zile, astfel de mesaje cu origine îndoielnică să le ignore cu desăvârșire. De făcut ceva e greu, pentru că hackerii nu pot fi prinși după o plângere la Protecția Consumatorilor. „Hoții de date cer informații confidențiale despre firme, sub pretextul unor verificări în mediul online. Precizăm că adevărații inspectori antifraudă au deja acces la aceste informații, în baza de date a Ministerului Finanțelor Publice & Agenției Naționale de Administrare Fiscală. Orice alte date sunt solicitate în mod oficial în cadrul controalelor inopinate ale Antifraudei. Fiscul nu va cere niciodată date prin e-mail“, se arată într-o notă oficială a DGAF.

O PAPAYA, DOUĂ ȚEPE Reprezentanții instituției prezintă și una dintre tentativele de phishing, care are ca origine adresa de e-mail antifraudaromania@papayasel.net. E clar că „terminatorul“ antifraudă nu se va asocia niciodată cu o... papaya. Hoții cer ca răspunsul să fie transmis către o altă adresă de e-mail (anaf.antifrauda@yandex.com), în termen de 24 de ore, și să includă mai multe documente, printre care actul constitutiv al societății, cărțile de identitate ale asociaților și extrasul de cont bancar. Iată cum sună mesajul - „ANAF va anunță că au început verificările societăților din domeniul online. Verificarea constă în trimiterea documentației societății la adresa de e-mail specificată mai jos. Documentele trebuie trimise în 24 de ore la adresa: anaf.antifrauda@yandex.com. În caz contrar se va aplica art. 4 din Legea nr. 241/2005“. Yandex este o companie IT din Rusia, care operează cel mai mare motor de căutare din această țară și dezvoltă mai multe servicii și produse, inclusiv un serviciu de e-mail. Este greu de crezut că Antifrauda noastră ar da domeniul mfinante.ro pe unul rusesc, nu-i așa?

NU-I PRIMA DATĂ La începutul verii, ANAF a fost iarăși sperietoarea folosită de hoții de date, mai mulţi contribuabili reclamând că le-au fost cerute informaţii confidenţiale printr-un sondaj telefonic atribuit Fiscului. ANAF preciza atunci că nu efectua decât un singur sondaj de opinie, prin telefon, care nu cuprindea însă întrebări referitoare la date legate de conturi bancare, carduri asociate conturilor deschise sau de cuantumul datoriilor la bugetul de stat.



Ştiri recomandate

12