Hagi. Pur și simplu!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
50 DE ANI

Hagi. Pur și simplu!

Eveniment 05 Februarie 2015 / 00:00 860 accesări

Gheorghe Hagi împlinește astăzi 50 de ani. O zi specială pentru fostul internațional, cu siguranță cel mai mare fotbalist român din toate timpurile, indiferent ce ar spune nostalgicii anilor '30 - '40, ai altor jucători legendari precum “minunea blondă” Baratky, Bodola sau Dobay, sau ai anilor '70-'80, cu fotbaliști precum Dobrin, Dumitrache sau Balaci. Fotbalul românesc a fost binecuvântat cu mari, foarte mari fotbaliști, dar peste toți aceștia a fost Hagi. Gică Hagi. A fost supranumit pe bună dreptate “Regele” fotbalului românesc, o titulatură câștigată după toate momentele magice oferite pe dreptunghiul verde. Bucuriile, emoțiile și trăirile intense aduse suporterilor l-au transformat din puștiul care bătea mingea pe terenul școlii generale sub ochii regretatului Iosif Bukossi în cel mai iubit sportiv român. Și nu au fost deloc puține momentele de glorie. 50 de ani de Hagi, 50 de motive de a-i ura un călduros „LA MULȚI ANI”!

Este greu să vorbești despre Hagi, mai ales când încerci să spui ceva nou. De la cel mai mic la cel mai vârstnic, de la Săcele și până în celălalt colț al pământului, cu toții au auzit de Hagi. A fost odată ca niciodată. Așa încep toate poveștile. Așa ar putea începe și cea a lui Hagi, una plină de succes. Acum, la aniversarea a 50 de ani, nu voi încerca să amintesc palmaresul bogat, pe care, de altfel, orice iubitor al sportului îl cunoaște. Hagi a creat istorie pentru fotbalul românesc, dar oare cum s-ar fi scris aceasta fără Hagi? Fără golul antologic în poarta nefericitului Cordoba (n.r. - votat printre cele mai frumoase din istoria Campionatelor Mondiale), fără reușita în poarta lui Cianov care a adus Stelei Supercupa Europei, fără golul de la mijlocul terenului în partida cu Osasuna, fără driblingurile năucitoare care l-au propulsat la două dintre cele mai mari formații ale lumii, Real Madrid și FC Barcelona, intrând într-un club select al jucătorilor de top care au îmbrăcat tricoul celor două mari rivale? Fără cele 35 de goluri pentru România, record pentru prima reprezentativă?

Nu este doar cel mai iubit fotbalist român, ci și cel mai respectat jucător străin care a evoluat vreodată în Turcia. La 14 ani de la retragerea din activitate, orice prezență a sa în Țara Semilunei este întâmpinată cu deja tradiționalul „I love Hagi“. Hagi va fi mereu „Regele” fotbalului românesc nu doar pentru ceea ce a realizat pe teren, ci și pentru ceea ce face acum, după retragerea din cariera de jucător. Investiția masivă în sportul care i-a adus atâta satisfacție, dorința de a întoarce serviciul prin înființarea Academiei de Fotbal care îi poartă numele reprezintă poate lucrul care îl diferențiază cel mai mult de predecesorii săi amintiți în primele rânduri. Acum, prin Academia de Fotbal de la Ovidiu, putem spune că cea mai frumoasă poveste a fotbalului românesc continuă. LA MULȚI ANI, Gică!

Gheorghe Hagi sărbătoreşte împlinirea vârstei de 50 de ani în Turcia, el aflându-se în această perioadă în Antalya, într-un stagiu de pregătire cu FC Viitorul.

PALMARES GICĂ HAGI

Palmaresul lui Hagi în primul eşalon din Romania totalizează 223 meciuri şi 151 goluri, trei titluri de campion şi două Cupe ale României. Hagi a fost de două ori cel mai bun marcator din campionatul României, în sezoanele 1984-1985 şi 1985-1986. Hagi a câștigat Supercupa Europei, cu Steaua București, marcând unicul gol în partida cu Dynamo Kiev, disputată la Monte Carlo, la 24 februarie 1987. În Spania, Hagi a evoluat la cele două mari forţe ale Primerei Division: Real Madrid (1990-1992, 19 goluri în 64 de meciuri) şi FC Barcelona (1994-1996, 7 goluri în 36 de meciuri). La Galatasaray Istanbul, Gică Hagi a jucat 167 de meciuri şi a înscris 78 de goluri. În afara acestor cifre, Hagi a adunat patru titluri de campion, două Cupe și o Supercupă a Turciei, Cupa UEFA şi Supercupa Europei. Galatasaray a fost clubul unde Hagi şi-a încheiat cariera.

Hagi a fost recordmanul absolut al echipei naţionale: cele mai multe banderole de căpitan (65), cele mai multe selecţii şi cele mai multe goluri. Seria recordurilor a fost întreruptă de Dorinel Munteanu, care a devenit cel mai selecţionat jucător român din istorie. Hagi rămâne golgheterul all-time al tricolorilor, cu 35 de goluri, alături de Adrian Mutu.

Hagi a participat la trei ediţii ale Campionatului European (1984, 1996 şi 2000), precum şi la trei ediţii ale Cupei Mondiale (1990, 1994 şi 1998). După ediţia din 1994 a Cupei Mondiale, Hagi a ieşit al patrulea în ancheta anuală a revistei „France Football”. La finele anului 1999, a fost desemnat fotbalistul român al secolului, iar la 24 aprilie 2001, sub titulatura Gala „Hagi”, i s-a organizat un meci festiv de retragere.12
Pagina a fost generata in 0.1593 secunde