Haos în SUA! Trump loveşte imigranţii! Judecătorii încearcă să facă ordine!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
„Vom avea o interdicție foarte, foarte strictă“

Haos în SUA! Trump loveşte imigranţii! Judecătorii încearcă să facă ordine!

Externe 29 Ianuarie 2017 / 16:21 1053 accesări

Linii aeriene, companii multinaționale și avocați luptau sâmbătă cu consecințele ordinului din ajun al președintelui american, Donald Trump, care a interzis accesul în SUA al cetățenilor din șapte țări, transmite Reuters. Haosul din sistemul american de imigrație a afectat nu doar refugiații, ci și rezidenți cu acte în regulă, blocați în aeroporturi din Statele Unite și din întreaga lume. Cu toate acestea, Trump a declarat presei, chiar în Biroul Oval din Casa Albă, că interdicția timp de trei luni pentru cetățenii din Irak, Iran, Libia, Somalia, Sudan, Siria și Yemen nu este împotriva tuturor musulmanilor și "funcționează foarte frumos. Vedeți asta în aeroporturi, vedeți peste tot". După semnarea ordinului, vineri, el anunțase că "vom avea o interdicție foarte, foarte strictă și vom avea o verificare extremă, așa cum ar fi trebuit să avem în această țară de mulți ani". O lecţie despre drepturile omului vine, paradoxal, din Turcia, care, deşi are probleme vizibile la nivel mondial pe această temă, totuşi, a deschis graniţele pentru peste 2.000.000 de refugiaţi numai de-a lungul anului trecut.

Dacă existau analişti politici care au apreciat că, după învestire, discursul preşdintelui Trump s-a mai îndulcit, acum aceştia au tăcut, deoarece decizia de a închide graniţele pentru refugiaţi din şapte ţări este o acţiune cât se poate de dură şi de concretă. Reamintim că președintele american, Donald Trump, a semnat vineri un ordin executiv prin care se suspendă programul de primire și instalare a refugiaților timp de patru luni, declarând că scopul acestei acțiuni este de a preveni pătrunderea în țară a "teroriștilor islamiști radicali". Mai mult, ordinul prevede interdicţia de a intra pe teritoriul american timp de trei luni pentru cetățenii din mai multe state majoritar musulmane, cum ar fi Iran, Irak, Libia, Somalia, Sudan sau Yemen.

Reacţiile nu s-au lăsat aşteptate. Mii de persoane s-au strâns în aeroporturile din mai multe orașe americane pentru a protesta față ordinul executiv privind imigrația și primirea refugiaților semnat de președintele Donald Trump, relatează presa americană. Congresmanul democrat Nydia Velazquez a participat la manifestația de la aeroportul din New York și a catalogat ordinul executiv semnat de Trump drept "rușinos" și "ne-american". Sute de persoane, printre care și senatoarea Elizabeth Warren, s-au strâns pentru a protesta și la aeroportul Logan din Boston. Alte demonstrații majore au mai avut loc la aeroporturile din San Francisco, Los Angeles, Denver, Colorado sau Dallas. Proteste erau programate să aibă loc şi duminică, 29 ianuarie, în mai multe orașe din SUA, printre care Orlando, Boston, Philadelphia, Atlanta, Seattle, Washington și Chicago.

Deportarea persoanelor, temporar blocată. Departamentul de Securitate Internă va respecta deciziile Justiției

Un judecător federal a emis o decizie de urgență prin care suspendă deportarea cetățenilor din statele vizate de ordinul executiv privind imigrația și primirea refugiaților semnat de președintele Donald Trump, motivând că persoanele reținute au argumente solide referitoare la încălcarea drepturilor. Decizia a fost dată duminică dimineața de judecătorul districtual Ann Donnelly din New York, după ce ordinul executiv al președintelui Trump a fost contestat de avocaţii persoanelor afectate şi de asociaţii pentru drepturile omului, relatează AP. Într-un caz separat, un judecător federal din Virginia a decis în favoarea a trei cetăţeni care deţin viză permanentă de rezidenţă şi a altor 60 de pasageri reţinuţi pe aeroportul internaţional Dulles, situat în apropiere de Washington DC. Magistratul Leonie Brinkema a emis o interdicţie care împiedică deportarea pasagerilor cel puţin o săptămână.

Departamentul american pentru Securitate Internă a comunicat că va "respecta deciziile judecătorești", potrivit Reuters. Într-un comunicat dat publicității se afirma că măsurile privind interzicerea intrării în țară a cetățenilor din mai multe state musulmane rămân valabile. Comunicatul a fost emis la doar câteva ore după ce un judecător federal din New York a oprit temporar deportarea a zeci de persoane reținute pe aeroporturi ca urmare a ordinului executiv ce prevede suspendarea programului de primire și instalare a refugiaților timp de patru luni și interdicţia de a intra pe teritoriul american timp de trei luni pentru cetățenii din mai multe state majoritar musulmane. "Aceste persoane au trecut prin screening-uri suplimentare de securitate şi în acest moment sunt procesate pentru a intra în Statele Unite, în conformitate cu legile privind imigraţia şi deciziile judecătoreşti”, se afirmă într-un comunicat al Departamentului pentru Securitate Internă.

Calea aerului, blocată! IATA, în degringoladă

Noua interdicție privind călătoriile în SUA a prins nepregătite şi companii aeriene, ale căror echipaje din aceste state nu pot de asemenea intra pe teritoriul american, a anunțat sâmbătă Asociația Internațională a Transportatorilor Aerieni (IATA), transmite Reuters. Biroul de protecție a frontierelor și vămilor din SUA (CBP) a informat IATA că deținătorilor de pașapoarte din Irak, Iran, Libia, Somalia, Sudan, Siria și Yemen, inclusiv personalul navigant, li se va interzice intrarea pe teritoriul SUA, a anunțat IATA într-un e-mail trimis tuturor celor 265 de companii aeriene din întreaga lume pe care le reprezintă.

În documentul văzut de Reuters se subliniază confuzia companiilor aeriene privind interdicția anunțată de președintele Trump, precum și dificultățile cu care se vor confrunta unii operatori din cauza programului personalului navigant. De asemenea, companiile vor înregistra și pierderi din cauza interdicției. IATA a fost informată că decretul nu se aplică persoanelor din cele șapte state care dețin viză de rezidență permanentă în SUA, așa-numita "carte verde". Dar un purtător de cuvânt al Departamentului pentru Securitate Internă le-a declarat jurnaliștilor că cei care dețin "cartea verde" trebuie să verifice la consulatele americane dacă pot reveni pe teritoriul SUA. Companiile aeriene din Golf - Emirates, Etihad Airways și Qatar Airways - au anunțat că pasagerii trebuie să dețină o "carte verde" sau viză diplomatică pentru a intra pe teritoriul Statelor Unite. IATA este o organizație care reprezintă 83% din traficul aerian mondial.

Canada primește refugiați indiferent de religie

Premierul canadian, Justin Trudeau, a afirmat sâmbătă că în țara sa sunt bineveniți "cei care fug de persecuție, teroare și război", transmite Xinhua. El a adăugat precizarea: "Indiferent de religie". Mesajul lui Trudeau a fost transmis în rețeaua Twitter, în ambele limbi oficiale ale Canadei - engleza și franceza -, urmat de hashtagurile #WelcomeToCanada, respectiv #BienvenueAuCanada („Bine ați venit în Canada”). AFP observă că, deși premierul nu a făcut niciun comentariu direct, mesajul său vine a doua zi după decizia președintelui american, Donald Trump, de a interzice timp de trei luni intrarea în SUA a cetățenilor a șapte țări cu populație majoritar musulmană. Canada a primit în ultimul an circa 35.000 de refugiați sirieni, iar în decembrie 2015 Justin Trudeau i-a întâmpinat personal pe primii la aeroport, reamintește AFP.

Criza refugiaților nu va fi rezolvată „prin ridicare de ziduri” (premier turc)

Criza refugiaților nu va fi rezolvată „prin ridicare de ziduri”, a declarat sâmbătă premierul turc, Binali Yildirim, întrebat despre opinia sa cu privire la restricțiile în materie de imigrație impuse de președintele american, Donald Trump, potrivit AFP. „Nu vom rezolva problema refigiaților ridicând ziduri”, a declarat Yildirim în cursul unei conferințe de presă comune cu premierul britanic, Theresa May, la Ankara. La rândul ei, May a preferat să salute „generozitatea” Turciei, care primește aproape trei milioane de refugiați sirieni și irakieni. Când ziariștii au insistat să le răspundă dacă aprobă politica președintelui Trump, pe care îl întâlnise în ajun la Washington, ea a răspuns: „SUA sunt responsabile de politica americană față de refugiați. Regatul Unit este responsabil pentru politica britanică asupra refugiaților”.

Șeful guvernului turc a subliniat că, cu zeci de milioane de refugiați în toată lumea, această problemă nu poate fi ignorată, ci rezolvată printr-o cooperare internațională mai puternică. „Noi ne-am deschis porțile și, dacă revin, i-am primi din nou”, a afirmat el. Autoritățile turce susțin că au primit circa 2,7 milioane de refugiați sirieni și 300.000 de refugiați irakieni.

Hollande l-a avertizat pe Trump asupra consecinţelor negative ale protecționismului

Președintele francez, Francois Hollande, a purtat sâmbătă noapte o convorbire telefonică cu noul lider de la Casa Albă, Donald Trump, în cursul căreia l-a avertizat pe omologul său american asupra consecinţelor politice și economice ale protecționismului, a anunțat Palatul Elysee, potrivit Reuters. "Într-o lume instabilă și incertă, auto-izolarea ar reprezenta o fundătură", a afirmat Hollande în cursul discuției telefonice cu Trump, potrivit comunicatului dat publicității de Președinția franceză. În cursul discuției între cei doi lideri, Hollande a mai afirmat că democraţia poate fi apărată doar dacă principiile democratice de bază sunt respectate, inclusiv primirea refugiaților.

Merkel condamnă restricțiile privind imigrația

Şi cancelarul german, Angela Merkel, a criticat decizia Administrației Trump, spunând că aceste măsuri nu sunt justificate de preocupări privind securitatea. "(Cancelarul) este convins că nici chiar lupta fermă împotriva terorismului nu constituie o justificare pentru a indica cu suspiciune oamenii cu anumite origini sau de anumite religii", a declarat Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al cancelarului german. ”Cancelarul regretă interdicţia de intrare impusă refugiaţilor şi cetăţenilor din câteva state”, a precizat oficialul, care a adăugat că Merkel și-a exprimat îngrijorarea în acest sens inclusiv în cadrul discuţiei telefonice de sâmbătă cu preşedintele Donald Trump.

Autorităţile din trei state iau în considerare o acţiune legală împotriva ordinului lui Trump

Un grup de procurori generali discută dacă să lanseze propria acţiune legală împotriva ordinului executiv semnat de preşedintele Donald Trump, care interzice cetăţenilor din şapte ţări predominant musulmane să intre în următoarele 90 de zile în Statele Unite, transmite Reuters. Procuratura Generală evaluează posibile acţiuni legale în Pennsylvania, Washington şi Hawaii.

Microsoft şi Facebook trag un semnal de alarmă

Industria tehnologică americană, un angajator important de forță de muncă străină, a ripostat sâmbătă la brusca interdicție privind călătoriile în SUA pentru cetățenii din șapte țări din Orientul Mijlociu, pe care unii lideri au numit-o imorală și contrară valorilor americane, transmite Reuters. Decizia a luat prin surprindere multe companii americane.

Directorul general al Netflix Inc, Reed Hastings, a apreciat că a fost o "săptămână tristă" și a adăugat: "Este timpul să ne unim pentru a proteja valorile Americii: libertatea și oportunitățile". Șeful Apple Inc, Tim Cook, a trimis angajaților o scrisoare în care susține că decretul nu reprezintă "linia politică pe care noi o sprijinim" și a promis să-i ajute pe angajații afectați. "Vom ajunge până la Casa Albă pentru a explica efectul negativ asupra colaboratorilor și companiei noastre", a adăugat Cook.

Elon Musk, născut în Africa de Sud, fondatorul Tesla și SpaceX, care s-a întâlnit recent cu Trump, afirmă într-un mesaj postat pe Twitter: "Interzicerea intrării în țară a unor cetățeni din state musulmane nu reprezintă cea mai bună metodă de a rezolva problemele țării".

Cofondatorul și directorul general al Airbnb, Brian Chesky, susține: "Nu este corect să nu permiți intrarea în America a cetățenilor altor state și refugiaților. Noi trebuie să fim alături de cei afectați". Airbnb va furniza cazare gratuită oricărei persoane căreia nu i se permite intrarea pe teritoriul Statelor Unite, a afirmat Chesky.

Aaron Levie, fondatorul și șeful Box Inc, a declarat: "Restricțiile privind imigrația sunt imorale și contrare valorilor americane".

Alphabet, firma-mamă a Google, le-a cerut angajaților străini să revină urgent în SUA și le-a solicitat celor care ar putea fi afectați de interdicție să nu părăsească teritoriul Statelor Unite. Directorul general Sundar Pichai a trimis un e-mail în care arată că peste 100 de angajați ai Google sunt afectați de restricțiile privind imigrația. Un angajat Google de naționalitate iraniană, cu drept de rezidență în SUA, a revenit pe teritoriul Statelor Unite cu doar câteva ore înainte de intrarea în vigoare a interdicției, a explicat Sundar Pichai. Acesta a adăugat: "Suntem îngrijorați de impactul acestui decret și de orice propunere care impune restricții angajaților Google și familiilor lor, sau care ar putea crea bariere în aducerea marilor talente în SUA".

Președintele și directorul juridic al Microsoft, Brad Smith, a anunțat într-un e-mail postat pe rețeaua LinkedIn că 76 de angajați ai companiei sunt cetățeni ai celor șapte state în chestiune, dețin permise de muncă în SUA și, prin urmare, sunt direct afectați de interdicție. Smith a adăugat că firma încă nu a stabilit câți dintre angajațiă care dețin viză de rezidență permanentă în SUA, așa-numita "carte verde", sunt afectați. "Ca și companie, Microsoft crede într-un sistem de imigrare solid și echilibrat pentru cei calificați. Credem în importanța protejării refugiaților îndreptățiți, ale căror vieți ar putea fi în pericol", susține președintele Microsoft.

Șeful Facebook, Mark Zuckerberg, a declarat într-o postare apărută vineri că este "îngrijorat" de decret și și-a exprimat sprijinul pentru imigranți.

Taguri articol


12