Heckăreală la nivel înalt între Rusia și SUA

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Heckăreală la nivel înalt între Rusia și SUA

Externe 26 Iulie 2016 / 14:05 463 accesări

Simpatia la nivel declarativ dintre Putin și Trump pare să se materializeze într-un ajutor nesperat pentru gureșul politician american, în cursa lui pentru ocuparea funcției de președinte al SUA. Se spune că hackerii ruși ar fi acționat pentru a-i ușura drumul spre Casa Albă miliardarului american. Acum, Biroul Federal de Investigații (FBI) din SUA a deschis o anchetă după scandalul e-mailurilor sparte de hackeri care a dus la demisia șefei Comitetului Național Democrat (DNC) și în contextul îngrijorărilor că hackeri sprijiniți de Rusia încearcă să se folosească de această breșă pentru a influența alegerile prezidențiale din SUA, informează Reuters.

Directorul de campanie al lui Hillary Clinton, Robby Mook, a declarat pentru CNN că e-mailurile au fost publicate de presupuși hackeri ruși, pentru a provoca dispute în cadrul Convenției Democrate și a-l ajuta pe Donald Trump în cursa electorală. Președinta DNC, Debbie Wasserman Schultz, și-a dat demisia după ce, la sfârșitul săptămânii trecute, WikiLeaks a publicat e-mailuri trimise între angajați ai DNC ce păreau să exprime susținerea în cursa pentru Casa Albă pentru Hillary Clinton în fața principalului său rival din alegerile primare, senatorul Bernie Sanders. Și Comisia pentru Servicii Secrete din Camera Reprezentanților a Congresului SUA a fost informată cu privire la atacul cibernetic. Bineînțeles, reprezentanții echipei de campanie a lui Donald Trump au catalogat drept absurde aceste acuzații.

Adevărul este că americanii nu se pot plânge prea tare de heckăreala rușilor, câtă vreme fostul consultant al Agenției Naționale de Securitate, Edward Snowden, se ascunde în Rusia de frica justiției americane și, ca să nu se plictisească, mai dezvăluie câte ceva de pe meleagurile natale. Astfel, Snowden susține că Guvernul SUA a autorizat atacurile cibernetice împotriva partidelor politice din diferite țări și ar fi fost comise erori. Snowden a făcut dezvăluirea pe Twitter și la această postare a fost atașat un document cu caracter ”top secret” datat 16 iulie 2010. Printre țările enumerate la capitolul ”Guvernele străine sau orice subdiviziuni ale acestora, indiferent dacă sunt sau nu sunt recunoscute de SUA” se numără și R. Moldova.

VICTORIE ANTICIPATĂ DE MICHAEL MOORE

Analistul politic şi regizorul american Michael Moore anticipează că magnatul republican Donald Trump va câştiga scrutinul prezidenţial din SUA, pe fondul stării de nemulţumire faţă de situaţia economică, faţă de Hillary Clinton şi, în general, faţă de sistemul politic. ”Îmi pare rău că a trebuit să dau această veste proastă, dar v-am spus încă de vara trecută că Donald Trump va fi candidatul republican pentru postul de preşedinte al SUA. Iar acum am o veste şi mai groaznică şi deprimantă: Donald Trump va câştiga scrutinul prezidenţial din noiembrie”, afirmă comentatorul politic şi regizorul american Michael Moore, producătorul documentarelor ”Bowling for Columbine”, ”Fahrenheit 9/11”, ”Sicko” şi ”Capitalism: A Love Story”. Marele om de film prezintă și cinci motive pentru care, crede el, Donald Trump va fi noul ocupant al Casei Albe:

1. Calcule tipice regiunii centru-vest sau Brexitul american

"Cred că Trump îşi va concentra atenţia pe cele patru state din zona Marilor Lacuri - Michigan, Ohio, Pennsylvania şi Wisconsin. Patru state tradiţional pro-democrate, dar care au guvernatori republicani din anul 2010. Trump o depăşeşte pe Clinton în sondaje în Pennsylvania, în timp ce scorul este strâns în Ohio. Este strâns pentru că Trump a spus în mod corect că susţinerea familiei Clinton pentru Acordul nord-american de liber-schimb (NAFTA) a contribuit la distrugerea industriei în această zonă a SUA. Trump o va ataca pe Clinton pe această temă şi pe tema acordului Transpacific (TPP)”.

2. Ultimul control al furiosului bărbat alb

”Conducerea politică în SUA este dominată de 240 de ani de bărbaţi, iar acest lucru se apropie de sfârşit. O femeie urmează să prea conducerea! Cum s-a putut ajunge la aşa ceva sub ochii noştri?! Au fost semnale, dar le-am ignorat. Nixon, trădătorul de gen, ne-a impus Articolul IX, regula care stabileşte că elevele trebuie să aibă şanse egale în sport. Apoi, li s-a permis femeilor să conducă avioane de pasageri. Aceste elemente sunt doar vârful aisbergului masculului alb aflat în pericol. Există sentimentul că puterea ne scapă, că lucrurile nu se mai fac cum trebuie”.

3. Problema Hillary Clinton

”Mie chiar îmi place Hillary mult şi cred că în multe cazuri a fost criticată fără a merita. Dar votul ei în favoarea războiului din Irak m-a făcut să promit că nu voi mai vota cu ea niciodată. Până acum nu mi-am încălcat promisiunea. Pentru a împiedica un protofascist să devină comandantul suprem al armatei SUA, aş încălca promisiunea. Dar cred sincer că Hillary Clinton va găsi o modalitate de a ne implica în vreo acţiune militară. Este o persoană din aripa dură, cu o ideologie mai la dreapta decât cea a preşedintelui Barack Obama. Trebuie să admitem: cea mai mare problemă nu este Trump, ci Hillary. Este extrem de nepopulară, aproape 70% dintre alegători cred că nu este demnă de încredere şi că este lipsită de onestitate”.

4. Votul deprimant al susţinătorilor lui Bernie Sanders

”Nu trebuie să ne mai preocupăm că susţinătorii lui Bernie Sanders nu ar vota cu Hillary Clinton. Sondajele arată deja că mulţi susţinători ai lui Sanders vor vota cu Hillary anul acesta, mai mulţi decât alegătorii din scrutinul intern care au votat cu Obama în 2008. Nu aceasta este problema. Semnalul de alarmă ar trebui să fie că, deşi susţinătorii lui Bernie Sanders vor vota reticent cu Hillary Clinton, acesta va fi un vot deprimant, dat fiind că un alegător nu va putea convinge alte cinci persoane să voteze cu ea”.

5. Efectul Jesse Ventura

”În final, nu neglijaţi capacitatea electoratului de a fi suprinzător. Cabina de vot a rămas unul din puţinele spaţii sociale în care nu sunt camere de luat vederi, nu sunt dispozitive de ascultare, nu sunt soţi / soţii, copii, şefi, poliţişti, nici măcar termene-limită. Poţi sta cât vrei şi nimeni nu îţi poate reproşa nimic. Acolo nu sunt reguli. În acest context, al furiei oamenilor faţă de un sistem politic deficitar, milioane de oameni vor vota cu Trump nu pentru că ar fi de acord cu ideile lui, nu pentru că sunt entuziasmaţi de bigotismul sau de personalitatea lui. Doar pentru că pot”, subliniază Michael Moore.



12