Helmut Kohl, amuzant până la capăt

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Helmut Kohl, amuzant până la capăt
Externe 14 Octombrie 2014 / 00:00 378 accesări 0 comentarii

O serie de opinii mai mult sau mai puțin amuzante ale fostului cancelar german Helmuth Kohl au fost publicate într-o nouă carte, în care sunt criticați, printre alții, actualul cancelar german, Angela Merkel, dar și ultimul lider sovietic, Mihail Gorbaciov. Potrivit ediţiei electronice a cotidianului ”The Guardian”, opiniile lui Helmut Kohl, exprimate în peste 600 de ore de interviuri cu jurnalistul Heribert Schwan, au fost publicate de acesta în cartea ”Legacy: The Kohl Transcripts” (Moştenirea: Stenogramele Kohl), editată împotriva voinţei fostului cancelar german. De altfel, avocaţii lui Kohl ar încerca în continuare să obţină ştergerea a 115 citate din carte.

Un extras publicat în ”Der Spiegel” prezenta opiniile critice ale lui Kohl la adresa actualului cancelar german, Angela Merkel, dar şi a fostului lider sovietic Mihail Gorbaciov, pe care în 1990 îl numea prietenul său. Despre protejata sa, Angela Merkel, fostul cancelar spunea că ”era o femeie care nici nu ştia să mănânce cu furculiţa şi cuţitul”. ”Gorbaciov a privit peste cărţile sale şi a realizat că a ajuns la sfârşit şi nu îşi mai poate susţine regimul”, afirma Kohl, adăugând: ”Ce rămâne în urma lui este că a scăpat de comunism, parţial împotriva voinţei lui şi fără violenţă şi vărsare de sânge”.

După publicarea întregii cărţi reiese că, potrivit lui Kohl, fostul premier britanic Margaret Thatcher obişnuia să adoarmă la summiturile G7. ”Aproape cădea de pe scaun şi se prindea de geantă”, i-a declarat Kohl lui Schwan. Opinia sa privind căsătoria dintre Diana şi prinţul Charles este dură: ”Căsătoria lor a fost un caz absolut idiot. Dacă ea ar fi devenit regină imediat, şi-ar fi jucat rolul în pat, producând trei prinţi - şi cu asta şi-ar fi jucat rolul pentru ţară. În schimb, femeia trebuia să călătorească prin lume şi să discute cu primarii peste tot şi s-a irosit”. În timp ce pe prinţul Charles îl considera un personaj prietenos, Kohl avea cu totul altă părere despre prinţul Philip: ”der Edinburgh ist ein dummkopf (ducele de Edinburgh este un prost)”.

Relaţia lui Kohl cu preşedintele american Bill Clinton era distantă, în schimb îl aprecia pe Ronald Reagan, considerând că acesta era subestimat. ”Toată lumea credea că Reagan era ca un bufon, un actor”, afirma fostul cancelar, adăugând: ”Mi-am dat seama că nu ştia nimic despre Europa, dar că era dispus să asculte”.Pagina a fost generata in 0.169 secunde