Hollande şi Valls se contrează pe tema finanțării publice a islamului în Franța

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Hollande şi Valls se contrează pe tema finanțării publice a islamului în Franța
Externe 03 August 2016 / 13:17 180 accesări 0 comentarii

Președintele francez, François Hollande, respinge ipoteza unei finanțări publice pentru moschei în Franța, o idee avansată marți de premierul Manuel Valls, transmite postul de radio Europe 1 pe pagina sa de internet. În privința refondării islamului din Franța, Manuel Valls a afirmat pentru cotidianul „Libération“ că vrea "să treacă în revistă toate soluțiile, fără să-și refuze ideea unei forme de finanțare publică". Însă François Hollande a exclus această ipoteză, președintele considerând că nu se pune problema schimbării legii din 1905 și, prin urmare, a modelului francez de laicitate.

Șeful statului mizează mai curând pe Fundația Operelor Islamului, pe care guvernul încearcă să o resusciteze. Fundația ar putea fi condusă de fostul ministru de Interne Jean-Pierre Chevenement și ar avea ca principală misiune acoperirea constrângerilor financiare în construcția și gestionarea lăcașurilor de cult. Hollande consideră că islamul trebuie să fie finanțat numai prin această Fundație și fără subvenții publice.

În ceea ce privește finanțările străine pe care Manuel Valls vrea să le interzică fără întârziere, președintele s-a arătat mai puțin radical. El consideră că, atât timp cât vor exista reprezentanți ai statului în cadrul Fundației, atunci fondurile străine care trec prin aceasta ar fi controlate și, prin urmare, acceptabile, dacă sunt valide. Manuel Valls a lansat o dezbatere dificilă, pe care președintele o îmbrățișează, impunând însă limite. Deși premierul este pregătit să își asume riscuri, nu se pune problema de a chestiona unul din principiile stângii. Primele măsuri privind refondarea islamului în Franța sunt așteptate în octombrie.Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.1709 secunde