ICR Berlin: Recitalul extraordinar „Maeştri ai muzicii româneşti”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

ICR Berlin: Recitalul extraordinar „Maeştri ai muzicii româneşti”

Cultură 18 Aprilie 2019 / 16:26 883 accesări
În data de 17 Aprilie 2019 a avut loc la Berlin recitalul extraordinar intitulat „Maeştri ai muzicii româneşti”, susținut de Ilinca Dumitrescu (pian) și invitatul acesteia Vasile Macovei (fagot). Concertul, care a avut loc la reprezentanța Landului Brandenburg la Berlin, a fost organizat de Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu“ din Berlin, în colaborare cu Ministerul Justiției și problemelor Europene al Landului Brandenburg. În cadrul evenimentului, renumiții soliști Ilinca Dumitrescu și Vasile Macovei au interpretat o selecție de lucrări ale unor mari compozitori români precum George Enescu, Ciprian Porumbescu, Mihail Jora, Marţian Negrea, Marcel Mihalovici, Doru Popovici, Vasile Timiş, Ion Dumitrescu, Paul Constantinescu.
Prin locația extrem de bine situată în peisajul urbanistic și cultural berlinez, în apropiere de Poarta Brandenburg, precum și prin colaborarea ICR Berlin cu un partener german de talia Ministerului Justiției și problemelor Europene al Landului Brandenburg, a evenimentul a dispus de o platformă adecvată în vederea promovării patrimoniului muzical românesc la nivel internațional, în fața unui public din care fac parte diplomați, oficialități germane și străine, parteneri instituționali.
Cine este Ilinca Dumitrescu
Pianista Ilinca Dumitrescu, nume de prestigiu al artei interpretative româneşti, personalitate artistică de anvergură internaţională, a concertat în oraşe din 5 continente, 45 de ţări, 38 de capitale ale lumii, în importante săli de concert. S-a născut la Bucureşti, într-o familie de artişti, şi a studiat cu profesori celebri : Cella Delavrancea (pian) şi compozitorul Mihail Jora (elev al lui Max Reger) în România, Stanislav Neuhaus şi Iakov Flier la Conservatorul de Stat „P.I. Ceaikovski” din Moscova, absolvit în 1978 cu distincţia maximă „Diplomă de Merit”. Este deţinătoarea celor mai importante premii în ţara sa natală, dar şi a multor distincţii internaţionale (printre care „Commendatore dell’Ordine della Stella della Solidarietà Italiana” - 2005, acordată de către Preşedintele Republicii Italiene, şi „Chevalier de l’Ordre des Arts et Lettres” – 2012, din partea Guvernului francez). Activitatea sa artistică se desfăşoară în varii domenii : pe lângă aceea de pianistă solistă concertistă, este şi muzicolog (Doctor în Muzică „summa cum laude” la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti), pedagog (a predat masterclasses în Cehia, S.U.A., Brazilia, India, China, Vietnam, Japonia, Malaezia), muzeolog (între anii 1994-2006 a fost Director al Muzeului Naţional „George Enescu” din Bucureşti), realizator şi producător TV al emisiunii „Ilinca Dumitrescu şi invitaţii săi”. Deţine o discografie semnificativă, discul său „14 Sonate de Domenico Scarlatti” fiind selecţionat în 1986 de către „International Record Critics Award”, reunit la New York, printre cele mai bune albume ale anului. A făcut parte din juriile internaţionale ale unor concursuri de pian sau alte domenii muzicale, a participat la numeroase şi prestigioase festivaluri internaţionale, unele patronate de Lord Yehudi Menuhin. Repertoriul său extrem de vast include concerte cu orchestra (marile opusuri din creaţia clasică şi romantică), piese de recital solo (printre care programe integrale de autor – Bach, Scarlatti, Haydn, Mozart, Beethoven, Schumann, Chopin, Schubert, Albéniz, Sibelius, Messiaen, Enescu, Jora), muzică de cameră, lied, o preocupare aparte fiind promovarea muzicii româneşti clasice şi contemporane, dar şi a creaţiei universale din sec. XX–XXI.
Cine este Vasile Macovei
„Fagotistul Vasile Macovei, eminent promotor al creaţiei muzicale româneşti contemporane” (compozitorul Theodor Grigoriu) este prim–fagotist solist al orchestrei Operei Naţionale din Bucureşti. Doctor în Muzică al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti şi fost cadru didactic asociat al aceleiaşi universităţi, este fondator şi membru al ansamblurilor Hyperion, Traiect, Gaudeamus, Archaeus şi Modus, cu care a susţinut nenumărate concerte. A absolvit Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti (1977), la clasa prof. Gheorghe Cuciureanu, şi s-a perfecţionat în Italia (Lanciano, 1981), Franţa (Nisa, 1983), Germania (Darmstadt, 1992, 1996, 1998, cu Karlheinz Stockhausen). Laureat al Concursului Internaţional de la Markneukirchen (Germania, 1978), Vasile Macovei are o susţinută activitate în ţară şi străinătate. Ca solist, sau în diferite formaţii camerale, a interpretat un vast repertoriu conţinând multe lucrări de compozitori români, unele fiindu-i dedicate. A efectuat turnee în ţări din 4 continente şi a participat la importante festivaluri internaţionale. A realizat numeroase prime audiţii, înregistrăti audio (radio, CD), video ş.a. În 2016 primeşte din partea Forumului Muzical Român „Premiul de Excelenţă pentru întreaga activitate”.
Programul complet al ICR Berlin îl găsiţi pe www.rki-berlin.de şi pe Facebook.


12