”Idealul meu a fost să devin un Domnu' Trandafir și cred că am reușit”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Povestea profesorului Vasile Coman. O carieră de dascăl

”Idealul meu a fost să devin un Domnu' Trandafir și cred că am reușit”

Educație 04 Decembrie 2015 / 15:23 5792 accesări

Profesorul de limba și literatura română Vasile Coman: ”I-am învățat pe copii să se respecte pe sine, să iubească școala, să iubească dascălii. De aceea sunt mândru că pot să spun că sunt un Domnu

Profesorul de limba și literatura română Vasile Coman: ”I-am învățat pe copii să se respecte pe sine, să iubească școala, să iubească dascălii. De aceea sunt mândru că pot să spun că sunt un Domnu

Atunci când visează să ajungă la catedră, viitorii dascăli ar trebui să îl aibă în minte pe Domnu' Trandafir, personajul lui Mihail Sadoveanu, și să își propună să rămână în memoria elevilor datorită relației pe care reușesc să o creeze. Profesorul de limba și literatura română Vasile Coman a făcut din povestirea lui Mihail Sadoveanu carte de căpătâi în menirea sa de dascăl și și-a dedicat întreaga viață pregătirii elevilor nu doar la limba română, ci și pentru viață. A format mii de elevi și, deși a ieșit la pensie în 2011, continuă să îi pregătească pentru viață pe tinerii de la Liceul Teoretic Educational Center ”Cambridge School of Constanța”. L-am întâlnit joi după-amiază la spectacolul ”Pentru tine, dascăle!”, organizat de Inspectoratul Școlar Județean Constanța în cinstea cadrelor didactice pensionare.

”IDEALUL MEU A FOST SĂ DEVIN UN DOMNU' TRANDAFIR” Cu vocea caldă și ochii senini, la fel cum le vorbește elevilor la fiecare oră, Vasile Coman a explicat cum a ajuns să fie profesor. ”Am citit povestirea lui Sadoveanu în străfundurile mele, cu sufletul. Idealul meu a fost să devin un Domnu' Trandafir - și nu sunt lipsit de modestie, dar pot să spun că am ajuns să fiu un astfel de dascăl. O viață la catedră înseamnă bucurie, satisfacții, împliniri”, a afirmat profesorul Coman. Acesta povestește cu emoție că dorința de a rămâne în memoria elevilor săi l-a împins să depășească barierele actului de predare și să îi transforme pe elevi în adevărați parteneri. ”I-am învățat pe copiii de la țară prima dată - căci acolo mi-am început activitatea, în 1970 - să se respecte pe sine, să iubească școala, să iubească dascălii. Am făcut tot felul de activități cu acei copii, am creat un cor cu mamele elevilor din sat, am creat o orchestră de mandoline, muzicuțe, acordeoane, viori, am câștigat premii. I-am învățat pe copii să respecte natura, să planteze copaci, să îngrijească natura. De aceea sunt mândru că pot să spun că sunt un Domnu' Trandafir”, a povestit profesorul Coman. Ulterior, a ajuns profesor la Năvodari, la Școala Gimnazială nr. 1 ”George Enescu”, unde a continuat să îi învețe pe copii nu doar tainele scrierii corecte și ale literaturii române, ci și să fie corecți, să fie prieteni, camarazi și să respecte învățătura.

TOȚI COPIII TREBUIE TRATAȚI CU RESPECT Deși se vorbește frecvent că tinerii din ziua de azi nu sunt la fel de interesați de școală precum cei mai mari, profesorul spune că, dimpotrivă, toți copiii sunt la fel. ”Cred că asta s-a spus la fiecare schimbare de generație. Copiii sunt la fel, în ei încape atâta informație cât au nevoie, dar depinde de cine și cum le dă acea informație și cum valorifică ei datul. Copiii sunt un produs pe care nu merită să îl neglijăm, pentru că, dacă sunt respectați, pot obține mari performanțe”, a spus prof. Coman. Cadrul didactic se mândrește cu numeroase premii naționale și internaționale obținute alături de elevii săi de-a lungul anilor. Cele mai recente au fost câștigate alături de eleva în clasa a X-a Smaranda Maria Bârcă, de la „Cambridge School of Constanța“, care a obținut, din 2013 încoace, 3 premii internaționale la competiții școlare.



12