„Identitate şi Democraţie“, noul grup de extremă-dreapta din Parlamentul European

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
73 din cele 751 de mandate „Identitate şi Democraţie“, noul grup de extremă-dreapta din Parlamentul European
Externe 13 Iunie 2019 / 18:35 314 accesări 0 comentarii

Preşedinta partidului Adunarea Naţională (RN) din Franţa, Marine Le Pen, a anunţat joi crearea unui nou grup de extremă-dreapta în Parlamentul European, care îi reuneşte pe euroscepticii de pe întreg continentul ce îşi doresc să redea o mai mare putere statelor în raport cu Bruxellesul, relatează Reuters.

Numindu-se grupul „Identitate şi Democraţie“ (ID), noua alianţă aduce împreună Adunarea Naţională, partidul condus de Le Pen, partidul Liga al vicepremierului italian Matteo Salvini şi formaţiunea Alternativa pentru Germania (AfD), la care se adaugă naţionalişti din Austria, Finlanda şi Danemarca și alţii. "Am schimbat tabla de şah politică a UE", a declarat Le Pen la Bruxelles despre ID, care va deţine 73 din cele 751 de mandate şi va deveni al cincilea cel mai mare grup politic din Parlamentul European nou ales.

Deşi partidele angajate în consolidarea UE au câştigat două treimi din locurile din PE la alegerile europene din luna mai, liderii naţionalişti au salutat avansul formaţiunilor lor. „Suntem încă o minoritate, dar suntem o minoritate mai mare ca oricând", a declarat presei la Bruxelles şi liderul Partidului Finlandezilor, Jussi Halla-aho. Aceste partide au trecut peste diferenţe pentru a găsi o poziţie unită în jurul obiectivelor de a reda puterea statelor membre ale UE, de a limita imigraţia şi de a împiedica răspândirea islamului în Europa. Joerg Meuthen, co-preşedinte al AfD, a rezumat scopurile alianţei: "Spunem nu oferirii de mai multe competenţe UE, spunem nu unei mai mari armonizări și subminării statului naţional". În contextul în care nu a reuşit să atragă şi Partidul Brexit şi alte formaţiuni eurosceptice răspândite prin alte grupuri politice din PE, ID nu va avea suficiente mandate pentru a bloca sau întârzia iniţiative legislative. Consilierul pe afaceri externe al lui Salvini, Marco Zanni, al cărui partid Liga este unul dintre cele mai mari trei partide din PE, a spus totuşi că grupul încearcă să atragă şi alte partide, cum ar fi formaţiunea Vox din Spania.

Loading...

Adaugă comentariul tău

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.221 secunde