Identitatea europeană, la control în... avion

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
În lupta cu terorismul pierde omul de rând

Identitatea europeană, la control în... avion

Externe 14 Aprilie 2016 / 15:32 590 accesări

Teroriștii ridică mingea la fileul mai-marilor lumii, care, sub pretextul luptei împotriva grupării Stat Islamic și a altor organizații teroriste, instituie tot mai multe măsuri de supraveghere a tuturor muritorilor de rând. Este vorba de prevenție, susțin legiuitorii UE, pentru ca nu cumva, negăsind măsline la ofertă, vreo băbuță să se radicalizeze și să ne dea cu papornița în cap sau, mai nou, cu valiza cu care pleacă la băi cu avionul în Canare, că la Mangalia e mai scump. Așadar, joi, eurodeputații au votat instituirea unui registru european cu datele pasagerilor curselor aeriene, o mare victorie împotriva oamenilor de bună credință, victime predilecte ale... extremelor populiste și islamiste, deopotrivă.

După atentatele de la Paris, președintele francez, Francois Hollande, a subliniat ”urgența absolută a adoptării fără întârziere a registrului european cu datele pasagerilor curselor europene”, în scopul prevenirii altor atentate. De parcă teroriștii n-ar veni cu pluta pe Egee sau Mediterana! Cert este că după Paris au fost atentatele de la Bruxelles și, ghinionul nostru, de pe aeroportul din capitala Belgiei. Astfel, atentatorii au ridicat mingea la fileul celor care vor să se bage cu forța în sufletul nostru și aceștia, a se citi europarlamentarii, au adoptat cu entuziasm, joi, instituirea unui registru european cu datele pasagerilor curselor aeriene (PNR), instrument antiterorism cerut cu insistență de unele țări europene. Grupul Partidului Popular European a salutat inițiativa și spune că ”legea va fi un instrument eficient pentru a lupta împotriva terorismului și crimei organizate”. Și socialiștii europeni s-au arătat încrezători în această inițiativă, însă au atras atenția că legea nu va fi un... remediu-miracol. Cu alte cuvinte, acum că vom fi spionați în zbor, nu înseamnă că la sol scăpăm de vreun Ali Baba care se aruncă în aer de plictiseală. Eficiența legii este astfel salvată, dacă din start ni se atrage atenția că nu este... miraculoasă. Ecologiștii sunt mai precauți când vine de vorba despre supraveghere, ei cer să fie monitorizați doar pasagerii care vin din țări cu risc, ca Siria sau Turcia, iar datele pasagerilor să nu fie păstrate cinci ani, ci un an.

Propusă din 2011 de Comisia Europeană, directiva PNR (Passenger Name Record) a stârnit discuții ample între Parlamentul European și statele membre, eurodeputații cerând garanții privind protecția datelor colectate. După adoptarea sa de către Parlamentul European, statele membre au la dispoziție doi ani pentru a transpune directiva în legislația națională.

Citește și:

De ce atâta grabă pentru legile „Big Brother“?

Nivelul de violare a intimității, analizat la Cotroceni

Politicienii stabilesc... nivelul acceptabil de violare a intimității

Tema „Big Brother rutier“ revine

Vom spune adio intimității?!

Folosirea cartelelor pre-pay e ok, dacă sunt amenințați doar românii

Cartele pre-pay din România, folosite de atentatorii din UE

Taguri articol


12