Ilka Stuhec și Beat Feuz sunt noii campioni mondiali la coborâre

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Campionatele Mondiale de schi alpin, ediția 2017 Ilka Stuhec și Beat Feuz sunt noii campioni mondiali la coborâre
Sport 12 Februarie 2017 / 19:47 306 accesări 0 comentarii
Beat Feuz a cucerit duminică, la St. Moritz, primul său titlu mondial din carieră

Beat Feuz a cucerit duminică, la St. Moritz, primul său titlu mondial din carieră

Schioarea slovenă Ilka Stuhec își continuă sezonul fantastic și, după mai multe victorii în Cupa Mondială, și-a trecut în palmares și prima medalie la Campionatele Mondiale de schi alpin. Și nu una oarecare, ci aurul în proba-regină, cea de coborâre. Slovena în vârstă de 26 de ani nu avea vreun rezultat notabil în carieră înaintea acestui sezon, însă a câștigat în luna decembrie două coborâri, la Lake Louise (Canada), apoi o combinată și o coborâre la Val d’Isere (Franța), pentru ca în ianuarie să se impună în Super-G-ul de la Cortina d’Ampezzo. La Campionatele Mondiale, Stuhec avea drept cel mai bun rezultat în precedentele participări un loc 6 la Super-G, în 2013.

Ilka Stuhec îi succede astfel compatrioatei sale Tina Maze, medaliată cu aur în urmă cu doi ani la Beaver Creek (Colorado) și retrasă din activitate între timp. Slovena este și lider în clasamentul Cupei Mondiale la coborâre.

La actuala ediție a Mondialelor, cea de la St. Moritz (Elveția), Stuhec a fost a șaptea pe lista de start și a încheiat cursa cu 40 de sutimi mai bine decât austriaca Stephanie Venier (23 de ani), care a obținut și ea prima medalie din carieră la un Campionat Mondial. Venier are până acum o singură clasare pe podium în Cupa Mondială, la slalomul super-uriaș din ianuarie, de la Garmisch-Partenkirchen (locul 2).

Una dintre marile favorite la victorie, americanca Lindsey Vonn, a înregistrat un timp mai slab cu 45 de sutimi față de cel al învingătoarei și a cucerit bronzul. Este a șaptea medalie pe care Vonn o obține la Campionatele Mondiale, în palmaresul său fiind două medalii de aur, două de argint și trei de bronz.

Următoarea cursă feminină a Campionatelor Mondiale este cea de slalom uriaș, programată joi.

CEAȚA A AMÂNAT PROBA MASCULINĂ DE COBORÂRE PENTRU DUMINICĂ

Proba masculină de coborâre nu s-a putut desfășura sâmbătă, din cauza ceței care a acoperit o bună parte din pistă. Cursa trebuia să înceapă la ora locală 12.00 și a fost amânată de cinci ori - 12.30, 13.15, 13.45, 14.15 și 14.30 - înainte de a fi anulată definitiv pentru ziua de sâmbătă. În cele din urmă, băieții au concurat duminică, după coborârea fetelor, iar noul campion mondial este Beat Feuz, care a adus gazdelor al doilea titlul mondial la St. Moritz 2017. În aplauzele compatriotului său Roger Federer, marele campion al tenisului, Feuz a terminat cu 12 sutimi înaintea canadianului Erik Guay, care a ratat de puțin o „dublă” istorică, el cucerind miercuri aurul mondial la Super-G. Bronzul i-a revenit, la fel ca acum doi ani, austriacului Max Franz, devansat cu 37 de sutimi de către Feuz.

Elveția și-a păstrat astfel supremația în proba de coborâre a Campionatelor Mondiale, Patrick Küng fiind campionul de acum doi ani. El a ratat pentru numai două sutimi o posibilă medalie de bronz, pe care ar fi luat-o la egalitate cu norvegianul Kjetil Jansrud!

Programul pentru zilele următoare cuprinde combinata alpină masculin, luni (ora 9.30 coborârea, ora 13.00 slalomul special), și proba pe echipe, anunțată pentru marți, ora 12.00.

Citește și:

Elveția a dominat proba de combinată alpină a Mondialelor de la St. Moritz

Erik Guay, cel mai vârstnic campion mondial din istoria schiului alpin

Nicole Schmidhofer a cucerit primul titlu mondial decernat în 2017Pagina a fost generata in 0.2493 secunde