Îmbunătățirea prognozei meteo printr-un satelit de ultimă generație al NASA

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Îmbunătățirea prognozei meteo printr-un satelit de ultimă generație al NASA

Vremea 20 Noiembrie 2016 / 10:58 897 accesări

NASA a lansat, sâmbătă, la sfârșitul zilei, primul dintr-o serie de patru sateliți meteorologici geostaționari de ultimă generație, cu capabilitate de observare în timp aproape real a formării furtunilor deasupra continentului american și care permite o îmbunătățire considerabilă a prognozelor meteo, informează AFP.

Satelitul, GOES-R (Satelit Geostationar Operațional de Mediu) va furniza imagini cu evoluția vremii și a furtunilor cele mai periculoase, cu o frecvență variind de la cinci minute la trei secunde.

Această capabilitate va contribui la conceperea de previziuni meteorologice mai precise, estimează oamenii de știință.

Lansarea GOES-R a avut loc la ora 23:42 GMT de la Cap Canaveral din Florida, Statele Unite, la bordul unei rachete Atlas V aparținând companiei United Launch Alliance și a fost transmisă în direct de televiziunea NASA.

''Vom cunoaște o enormă ameliorare în comparație cu capacitățile noastre actuale în ceea ce privește prognozele meteo, și asta în doar câteva luni'', a declarat Todd McNamara, meteorolog în cadrul stației Air Force de la Cap Canaveral.

NASA și Agenția Administrației americane pentru Oceane și Atmosferă (National Oceanic and Atmospheric Administration — NOAA), care cooperează în cadrul acestui program, vor investi în total aproximativ 11 miliarde de dolari în înlocuirea flotei actuale de sateliți GOES, care nu au cunoscut o modernizare majoră în ultimii 40 de ani.

Satelitul GOES-R, construit de grupul american Lockheed Martin, alături de următorii sateliți, sunt ''inventați în exclusivitate pentru prognoze meteorologice în Statele Unite, în America Latină și în Caraibe'', a explicat Sandra Cauffman, director adjunct al diviziei de științe ale Pământului în cadrul NASA, în cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc joi.

Un singur meteorolog ar putea astfel observa până la cinci furtuni simultan și poate determina cu instrumentele de la bordul satelitului care dintre acestea prezintă cel mai mare risc pentru populație, a spus Steven Goodman, om de știință în cadrul programului GOES-R al NOAA. ''Ei pot efectua un diagnostic rapid și pot emite astfel un avertisment pentru populație mai repede decât în prezent'', a completat el.

Datorită unei tehnici imagistice avansate, satelitul va fi în măsură să furnizeze date cu privire la fulgere de cinci ori mai repede decât în prezent, cu o rezoluție de aproximativ zece kilometri.

Pe lângă monitorizarea evenimentelor meteorologice, acest nou satelit este dotat cu un instrument capabil să observe erupțiile solare și să ofere date cu privire la radiațiile puternice pe care acestea le produc și care pot influența negativ astronauții aflați pe orbita terestră, transportul aerian și sateliții de comunicație.

GOES-R, care va deveni cunoscut sub numele GOES16 odată ajuns pe orbită, va contribui și la îmbunătățirea prognozelor pe termen lung, cum ar fi, spre exemplu, durata unei ierni sau riscul de secetă.

Acest nou satelit, ce va fi plasat pe orbita geostaționară la 35.000 km deasupra continentului american, va ajuta oamenii de știință să înțeleagă mai bine interacțiunile dintre sol, oceane, atmosferă și climă, precizează AFP.

Taguri articol
SatelitPrognozaVremeMeteoNASAMeteorologi


12