Importuri ieftine, tarife vamale mai mari! C’aşa vrea UE!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Importuri ieftine, tarife vamale mai mari! C’aşa vrea UE!

Externe 13 Decembrie 2016 / 16:53 267 accesări

Statele membre ale Uniunii Europene (UE) au convenit marți să acorde Comisiei Europene (CE) dreptul de a impune tarife vamale mai mari în cazul unor importuri excesiv de ieftine, o măsură care vizează în special exporturile chineze, informează Reuters și AFP. În prezent, UE practică o regulă care limitează tarifele vamale impuse unei terțe țări la un nivel care doar remediază prejudiciile provocate producătorilor europeni, în loc să permită un nivel mai mare care să aducă prețul unui exportator la un nivel corect și normal. Din această cauză, taxele antidumping impuse de SUA pentru oțelul chinez sunt mult mai mari decât cele impuse de europeni.

După trei ani de negocieri, reprezentanții celor 28 de state membre UE au aprobat, cu o majoritate calificată, un regulament care permite introducerea unor tarife vamale mai mari decât este necesar pentru produsele care beneficiază de un cost redus în mod artificial pentru materiile prime, a explicat Consiliul UE într-un comunicat de presă. Ministrul slovac al Comerțului, Peter Ziga, a salutat acordul convenit marți drept un progres major. "Europa nu poate fi naivă și trebuie să își apere interesele, în special în cazurile de dumping. Acesta este un pas crucial spre o soluție solidă care să ajute producătorii din UE să facă față unor practici și unei concurențe incorecte", a spus oficialul slovac.

Noul regulament, care trebuie mai întâi discutat cu Parlamentul European, reflectă o poziție mai ofensivă susținută de Franța, Germania și Austria, dar care s-a lovit de opoziția Marii Britanii și Suediei, care au blocat orice modificări. În cele din urmă, Slovacia, țară care deține președinția rotativă a UE, a reușit să obțină sprijinul unei majorități calificate pentru o soluție de compromis care permite tarife vamale mai mari dacă materiile prime respective sunt responsabile pentru mai mult de 27% din costurile de producție și mai mult de 7% individual. Alte reforme includ scurtarea perioadei, stabilită în prezent la nouă luni, necesare pentru ca Executivul comunitar să adopte tarife vamale provizorii și autorizarea Comisiei să demareze propriile sale anchete fără o plângere prealabilă din mediul industrial.12
Pagina a fost generata in 0.2609 secunde