În curând, Biserica Ortodoxă va serba doi mari sfinți

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
În curând, Biserica Ortodoxă va serba doi mari sfinți
Religie 01 Noiembrie 2017 / 16:01 1293 accesări 1 comentariu

Miercuri, 8 noiembrie, în Biserica Ortodoxă este sărbătoarea Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil și al tuturor cereștilor puteri. Cu acest prilej, duminică, 5 noiembrie, IPS Teodosie, Arhiepiscopul

Tomisului, va fi prezent la mănăstirea Strunga, din jud. Constanța, care are hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, anunță Arhiepiscopia Tomisului, într-un comunicat. Începând cu ora 8.00, ierarhul nostru va sfinți pictura clopotniței, apoi va săvârși Sfânta Liturghie Arhierească. Marți, 7 noiembrie, începând cu ora 17.00, IPS Teodosie va oficia slujba Vecerniei la biserica „Sfinții Îngeri” din Constanța (Capela militară), iar miercuri, 8 noiembrie, ierarhul Tomisului va răspunde invitației IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, și va lua parte la Sfânta Liturghie oficiată la biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din localitatea Marginea, jud. Suceava. După tradiţia biblică, Arhanghelii fac parte din ceata îngerilor apropiaţi Sfintei Treimi. Arhanghelul Mihail este cunoscut atât în Vechiul, cât şi în Noul Testament drept căpetenie a „oştirilor cereşti”, fiind cel ce l-a pedepsit pe Lucifer, izgonindu-l din cer când s-a împotrivit Ziditorului. În limba ebraică, Mihail se traduce „cine este ca Dumnezeu”. Arhanghelul Gavriil este „vestitor al tainelor divine”, înger al bunelor-vestiri. Numele său se traduce prin „omul lui Dumnezeu” sau „Dumnezeu este tăria mea”.

Până la marea sărbătoare a Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil, vineri, 3 noiembrie, în calendarul ortodox este consemnată sărbătoarea Așezarea moaștelor Sf. Mare Mc. Gheorghe în Lida. Cu acest prilej, joi, 2 noiembrie, începând cu ora 22.00, Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Taina Sfântului Maslu, urmată de Sfânta Liturghie la schitul Cloșca, din comuna constănțeană Horia, ce are hramul Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. Credincioșii vor putea cinsti și un fragment din moaștele Sfântului Gheorghe, care se află spre închinare permanentă în așezământul monahal.

De asemenea, sâmbătă, 4 noiembrie, ierarhul Tomisului va răspunde invitației PS Visarion, Episcopul Tulcii, și va face parte din soborul de arhierei care va sfinți biserica din satul Sâmbăta Nouă, județul Tulcea.

1 comentariu

Justiție a statului laic, unde ești ? 02:15:58 / 03 Noiembrie 2017
Kitsch de Gheorghițeni: ca din curtea... mă-sii !

”MĂNĂSTIREA RIDICATĂ HAIDUCEȘTE ÎN CANARALELE DE LA HÂRȘOVA A SCĂPAT DE SINGURA AMENDĂ PRIMIT VREODATĂ. Oct 27, 2017 Adrian Cârlescu. Călugării care au construit o mănăstire în aria naturală protejată Canaralele de la Hârșova în deplină haiducie, fără nicio aprobare, au scăpat și de singura sancțiune dispusă până acum împotriva lor: o simplă contravenție aplicată, cu chiu cu vai, de Garda de Mediu, în luna iulie a.c.. Comisariatul județean Constanța al Gărzii de Mediu a amendat Mănăstirea Prodromița din Hârșova pe 5 iulie 2017. Sancțiunea a fost dispusă la cinci ani de la ”invazia” fețelor bisericești în aria naturală protejată, săvârșită în anul 2012, la punerea pietrei de temelie de către arhiepiscopul Teodosie și de fostul primar din Hârșova, Tudorel Nădrag. În 2013, călugării au amenajat terenul și au demarat construcția unei capele cu o arhitectură simplistă. Au urmat apoi chiliile și alte construcții anexă, ridicate și ele fără autorizație. Ani de zile, nici autoritățile de mediu, nici custodele ariei naturale protejate nu au scos un cuvânt. Abia la începutul acestui an, haiducia din Canarale a ajuns în presă, după ce starețul Mănăstirii Prodromița a solicitat la APM Constanța un aviz de mediu pentru ”întocmirea Planului Urbanistic Zonal în scopul construirii unei mănăstiri cu hramul Icoana Maicii Domnului Prodromița de la muntele Athos propus a fi amplasat în Hârșova”. Numai că, în realitate, construcțiile nu erau propuse spre amplasare, ci erau deja amplasate și ridicate în proporție de 80%. În luna martie a.c., publicația noastră a obținut un punct de la directorul Direcției Silvice Constanța, instituția care deține calitatea de custode al ariei naturale protejate Canaralele de la Hârșova. Acesta ne-a declarat că nu a semnat niciun aviz pentru elaborarea PUZ-ului care avea să camufleze invazia ilegală săvârșită cu ani buni înainte. Or, în absența acestui document, întreaga procedură de obținere a acordului de mediu era lovită de nulitate. Așa cum a precizat, ulterior, Agenția pentru Protecția Mediului, la dosarul depus de reprezentanții Mănăstirii exista un aviz al custodelui. Din informațiile noastre, documentul fusese semnat de un reprezentant al Ocolului Silvic Hârșova, în baza delegării de atribuții. În acest fel, procedura a fost acoperită. Pe 13 martie 2017, Agenția a emis o decizie, conform căreia proiectul ”nu necesită evaluare de mediu și nici parcurgerea celorlalte etape din procedura de evaluare adecvată, urmând a fi supus procedurii de adoptare fără aviz de mediu”. Din punctul nostru de vedere, a fost o decizie năucitoare, deoarece terenul nu se află într-o zonă urbană, ci chiar în aria naturală protejată. Direcția Silvică a motivat, într-un drept la replică transmis redacției noastre în luna martie 2017, următoare: ” Dintr-un site... LOCO !

Adaugă comentariul tău

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.

Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.2806 secunde