În sezonul rece trecut - 129 de DECESE! Ce a decis Ministerul Sănătății acum?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Deși vara nu s-a terminat, a fost anunțată campania!

În sezonul rece trecut - 129 de DECESE! Ce a decis Ministerul Sănătății acum?

Sănătate 30 August 2018 / 16:37 531 accesări

În sezonul rece 2017 - 2018, numărul deceselor cauzate de virusul gripal a fost de 129, față de 27, deci de peste 4.7 mai mult, în sezonul 2016 - 2017, potrivit ultimei situații raportată de către Institutul Național de Sănătate Publică din România. Cele mai multe cazuri de deces nu au fost vaccinate antigripal, așa că, de această dată, Ministerul Sănătății pune la punct încă de la finele verii, și mediatizează, planul de imunizare, de la achiziționare și până la modul în care se va face vaccinarea. Astfel, în acest an, un milion de doze de vaccin gripal vor fi utilizate pentru imunizarea populației la risc în cadrul campaniei gratuite de vaccinare antigripală a Ministerului Sănătății.

În sezonul rece 2017 - 2018, numărul deceselor cauzate de virusul gripal a fost de 129, față de 27, deci de peste 4.7 mai mult, în sezonul 2016 - 2017, potrivit ultimei situații raportată de către Institutul Național de Sănătate Publică din România. Cele mai multe cazuri de deces nu au fost vaccinate antigripal, așa că, de această dată, Ministerul Sănătății pune la punct încă de la finele verii, și mediatizează, planul de imunizare, de la achiziționare și până la modul în care se va face vaccinarea. Astfel, în acest an, un milion de doze de vaccin gripal vor fi utilizate pentru imunizarea populației la risc în cadrul campaniei gratuite de vaccinare antigripală a Ministerului Sănătății. În baza unui Acord - Cadru, Ministerul Sănătății a semnat contractul subsecvent pentru achiziționarea dozelor de vaccin gripal și a stabilit calendarul de livrare în teritoriu. Valoarea cu TVA a contractului este de 11.205.200 lei.

Conform contractului încheiat cu câștigătorul licitației, livrarea se face de către furnizor la direcțiile de sănătatea publică, începând cu data de 15 septembrie 2018.

“Am luat toate măsurile astfel încât anul acesta să nu mai avem întârzieri în asigurarea vaccinului gripal. Achiziția se realizează în baza unui Acord - Cadru încheiat pe o perioadă de 2 ani și astfel reușim să asigurăm aprovizionarea la timp și să demarăm campania de vaccinare în beneficiul celor care au nevoie de acest tip de prevenție”, a declarat ministrul Sănătății, Sorina Pintea

Campania de vaccinare gratuită a Ministerului Sănătăţii împotriva gripei de sezon vizează reducerea la maximum a îmbolnăvirilor prin gripa de sezon. Ea se va derula în cadrul cabinetelor medicilor de familie şi în unităţi sanitare cu paturi, iar beneficiarii sunt persoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire, mai precis personalul medical, persoane cu vârsta peste 65 de ani, una dintre categoriile cele mai expuse la viroze respiratorii, persoane cu boli cronice, în special boli respiratorii și cardiovasculare, boli metabolice, copii și bătrâni instituționalizați, personal medical, gravide, conform recomandărilor OMS și ECDC.

Odată cu venirea toamnei, specialiștii recomandă populației să respecte cu strictețe regulile de igienă personală necesare pentru evitarea îmbolnăvirii. Spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi în special prin gripă.

Reamintim că, de la începutul sezonului de supraveghere a infecțiilor respiratorii acute în sezonul 2017 - 2018, a gripei și a SARI și pâna la data de 22 mai 2018, au fost confirmate cu ajutorul probelor de laborator: 1.750 de cazuri de gripă: 416 de cazuri tip A, subtip H1; 65 de cazuri tip A, subtip H3: 122 de cazuri tip A, nesubtipat; 1.144 de cazuri tip B și 3 cazuri coinfecție AH1 + B.12