În sfârșit! NASA a ales locul de amartizare a roverului Mars 2020

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
După cinci ani de căutări'

În sfârșit! NASA a ales locul de amartizare a roverului Mars 2020

Ştiință 20 Noiembrie 2018 / 16:38 1720 accesări

Agenţia spaţială americană NASA a identificat locul potrivit pentru amartizarea vehiculului rover Mars 2020, programat pentru lansare în iulie 2020, relatează marţi DPA. ''NASA a ales craterul Jezero drept loc de amartizare pentru viitoarea misiune a roverului Mars 2020, după cinci ani de căutări'', a anunţat luni agenţia spaţială.

Craterul cu o lăţime de de 45 de kilometri are un ''teren bogat din punct de vedere geologic'', perfect atât pentru analizarea suprafeţei planetei cât şi pentru studierea ''eventualelor indicii ale existenţei în trecut ale unor forme de viaţă'', potrivit anunţului NASA. Oamenii de ştiinţă cred că roverul Mars 2020 ar putea reuşi să detecteze semne de viaţă microbiană ţinând cont că vechimea formelor de relief din crater este estimată la circa 3,6 miliarde de ani şi ar fi făcut parte odată dintr-un sistem asemănător unei delte.

Mars 2020 este programat să fie lansat de la Cape Canaveral din Florida. Este vorba despre o versiune revizuită a roverului Curiosity, care a ajuns pe Planeta Roşie în 2012.

Înainte de lansarea roverului Mars 2020, un alt robot este programat să amartizeze luni, 26 noiembrie. Este vorba despre sonda staţionară InSight, care îşi va începe în acel moment misiunea de doi ani pe Marte. În luna mai, NASA a anunţat că va trimite un elicopter pe Marte pentru a testa vehicule mai grele decât aerul pe Planeta Roşie. Elicopterul va fi ataşat părţii inferioare a vehiculului Mars 2020 şi va dispune de tot ceea ce este necesar pentru a opera în mediul marţian, inclusiv de celule solare pentru încărcarea bateriilor şi de un sistem de încălzire.

Problemele care trebuie depăşite în acest caz nu sunt deloc neglijabile - situată, în medie, la 225 de milioane de kilometri de Terra, Marte se află la nouă luni distanţă. Este vorba de nouă luni cu forţă de atracţie zero pentru astronauţi, în condiţiile în care oamenii de ştiinţă avertizează cu privire la pericolele perioadelor lungi fără gravitaţie. O şedere prelungită în spaţiu poate duce la deteriorarea vaselor de sânge din retină şi orbire. De asemenea, o astfel de misiune poate determina decalcifierea oaselor. Prin urmare, este dificil pentru oamenii de ştiinţă să evalueze efectele pe care le-ar avea o misiune de un an pe Marte.12
Pagina a fost generata in 0.2292 secunde