În SUA se vând teste ADN care depistează riscul diferitelor maladii

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
În SUA se vând teste ADN care depistează riscul diferitelor maladii
Ştiință 22 Octombrie 2015 / 14:43 363 accesări 0 comentarii

La doi ani după ce a fost forțată de agenția medicamentelor din SUA (Food and Drug Administration, FDA) să stopeze comercializarea de kituri pentru analize ale ADN-ului care pot determina riscul de boli, compania 23andMe a primit undă verde pentru a vinde către public noi teste, informează agenția France Presse. ”Am lucrat cu FDA, timp de doi ani, pentru a stabili un cadru de reglementare pentru vânzarea directă către consumatori a testelor genetice”, a anunțat, miercuri, Anne Wojcicki, CEO al companiei 23andMe. Aceste noi kituri vor permite clienților să vadă dacă sunt purtători de mutații genetice care cresc foarte mult riscul ca descendenții lor să sufere de anumite boli. Testul va oferi informații cu privire la 36 de boli, inclusiv fibroza chistică. Firma a crescut costul acestui serviciu de la 99 de dolari la 199 de dolari.

Compania 23andMe, care numără printre investitorii săi gigantul Google, a provocat senzație cu testele sale, în 2013, susținând dreptul tuturor pacienților de a cunoaște direct propriile informații genetice, fără a apela la un medic. Dar în luna noiembrie a anului 2013, FDA a pus capăt acestui succes, oprind comercializarea kiturilor de testare ADN. FDA a fost îngrijorată de consecințele potențiale asupra sănătății, în cazul unor rezultate fals pozitive sau fals negative. În cazul unui rezultat fals pozitiv pentru riscul de cancer mamar sau cancer ovarian, o femeie ar putea apela la tratamente sau proceduri invazive, în încercarea de a detecta maladia. În schimb, un test fals negativ ar putea duce persoana în situația de a ignora existența unui risc real.

Noile teste produse de compania 23andMe (cifra 23 din numele său făcând referire la cele 23 de perechi de cromozomi din ADN-ul uman) nu mai oferă evaluarea riscului de cancer, de boli cardiovasculare, de diabet sau de Alzheimer care a creat probleme în acceptarea de către FDA a acestor kituri.

Citește și:

Un medicament împotriva leucemiei tratează și Parkinsonul

Atenție la suplimentele alimentare!

Americanii cer reforma sistemului de medicină psihiatrică

Un spital privat a marcat o premieră est-europeană!

O treime dintre britanicii născuţi în 2015 vor suferi de demenţă

Peste 50% dintre adulții americani sunt prediabetici sau diabetici

Crește speranța de viață la nivel mondial

Taguri articol


Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.152 secunde