Înalta Curte cere detalii Ministerului Justiţiei despre extrădarea lui Mazăre

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Înalta Curte cere detalii Ministerului Justiţiei despre extrădarea lui Mazăre
Justiție 10 Iunie 2019 / 12:26 2002 accesări 0 comentarii

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a admis, luni, o cerere a avocaţilor lui Radu Mazăre, care spun că acesta nu ar mai putea fi judecat sau cercetat şi în alte cauze decât cea pentru care a fost extrădat, şi au transmis o adresă la Ministerul Justiţiei în care solicită lămuriri.

La termenul de luni al procesului, avocatul lui Radu Mazăre a făcut o cerere prealabilă prin care arătat că în legea extrădării se prevede că persoanele nu ar putea fi cercetate sau judecate în alte cauze decât cea pentru care au fost extrădate. Potrivit legii, "persoana predată nu va fi nici urmărită, nici judecată pentru orice alte fapte anterioare predării", a explicat avocatul fostului primar al Constanţei.

"Mazăre Radu are şi calitatea de extrădat. În această calitate, supun Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie dispoziţia referitoare la regula specialităţii. În opinia mea, există un principiu de la care nu ne putem abate, că persoana nu va fi nici urmărită, nici supusă unei restricţii a libertăţii pentru alte fapte anterioare predării. (...) Invoc acte oficiale prezentate de oficialităţile române din care rezultă că Mazăre a fost extrădat pentru pedeapsa de 9 ani. Fac trimitere la comunicatul Poliţiei Române din data de 8 mai, când a fost arestat în Madagascar. În acest context, avem o cerere de probatorii pentru a vă adresa Ministerului Justiţiei care să comunice cererea de extrădare şi actele anexe pentru că Ministerul Justiţiei s-a pronunţat public cu privire la această problemă. Mazăre nu poate fi judecat pentru o altă faptă produsă anterior extrădării. Fapta e în 2011, iar extrădarea în 2019", a declarat apărătorul lui Radu Mazăre.

Procurorul DNA de şedinţă a precizat că procedura de extrădare e în altă cauză, dar că articolul nu are aplicare, deoarece a fost deja extrădat şi nu se mai aplică regula specialităţii, precizând că nu se impune nici disjungerea, nici încetarea.

Radu Mazăre a spus în faţa instanţei că este de acord cu cele cerute de avocat, iar, după o pauză de deliberare, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis solicitarea avocatului lui Radu Mazăre, pentru a se emite o adresă către Ministerul Justiţiei pentru a se comunica documentaţia legată de extrădarea lui Radu Mazăre.

Fostul primar al Constanţei, Radu Mazăre, a fost adus, luni, din penitenciar la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, acolo unde se judecă apelul dosarului privind locuinţele sociale din campusul "Henri Coandă", cauză în care fostul edil şi fratele său au fost achitaţi în primă instanţă.

El este încarcerat în urma pedepsei definitive la 9 ani de închisoare primite în dosarul privind retrocedările de plaje şi terenuri din Constanţa.



Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.1543 secunde