Înălțarea Domnului și Ziua Eroilor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Înălțarea Domnului și Ziua Eroilor
Religie 04 Iunie 2019 / 12:00 1749 accesări 0 comentarii

Joi, 6 iunie, Biserica Ortodoxă prăznuiește Înălțarea Domnului și Ziua Eroilor.

Praznicul Înălțării Domnului

Praznicul Înălțării Domnuluine aminteşte de momentul biblic al finalizării activităţii pământeşti a Mântuitorului, la 40 de zile după Paşti. Conform relatărilor din Noul Testament, pe drumul spre Betania, Iisus Hristos S-a înălţat la cer în prezenţa apostolilor, garanţie a propriei noastre înălţări.

Sărbătoarea se regăseşte printre praznicele împărăteşti vechi, astfel că prima menţiune documentară a fost consemnată în anul 332, de unde aflăm că la Ierusalim, Înălţarea era prăznuită în aceeaşi zi cu Rusaliile, când se marca finalul perioadei pascale. Delimitarea dintre cele două mari praznice s-a făcut la sfârşitul secolului al IV-lea.

Tot în secolul al IV-lea, Sfântul Ioan Gură de Aur ne-a lăsat o frumoasă predică la această sărbătoare, pe care el o numeşte „cinstită şi mare", iar alte cuvântări găsim la Sfinţii Atanasie al Alexandriei şi Grigorie de Nyssa.

În secolul al VI-lea, Sfântul Roman Melodul a compus Condacul şi Icosul sărbătorii, iar imnografii din secolele următoare au compus canoanele din slujba Înălţării. În unele părţi ale ţării, din această zi şi până la Rusalii, creştinii se salută cu formula „Hristos S-a înălţat!".

Ziua Eroilor

Pe data de 10 martie 1920, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a decis ca în Ziua Înălţării Domnului să se oficieze slujba parastasului şi pomenirea eroilor în toată ţara. Pomenirea eroilor a fost interzisă din 1948 şi reluată prin hotărârile Sfântului Sinod din anii 1999 și 2001, când sărbătoarea Înălţării a fost consacrată ca Zi a Eroilor şi Sărbătoare Naţională Bisericească. Totodată, în anul 1995 autorităţile de stat au decis ca Ziua Eroilor să se cinstească în ziua Înălţării Domnului, iar din anul 2003 a devenit zi de sărbătoare naţională.

Totodată, clopotele bisericilor ortodoxe vor fi trase, în această zi, în semn de recunoştinţă faţă de eroii care s-au jertfit pentru neam, credinţă şi ţară.

Cu acest prilej,IPS Teodosie,Arhiepiscopul Tomisului,are următorul program:

- de la ora 6.00, IPS Teodosie va oficia Sfânta Liturghie la biserica „Înălțarea Domnului" de la mănăstirea Stejaru, așezământ monahal aflat în apropierea localității constănțene Saraiu;

- de laora 10.00, va oficia slujba de pomenire a eroilor la Cimitirul Internațional de Onoare de la Mircea-Vodă (Gară);

- de laora 13.30, va participa laceremoniile religioase și militare dedicate Zilei Eroilor, de la Cimitirul Central din Constanța;

- de laora 16.00, va sfinți monumentul închinat eroilor de la biserica „Sfântul Gheorghe" din localitatea Dobromir Deal.

Din aceeaşi secţiune
Vezi mai multe ştiri


Pagina a fost generata in 0.1229 secunde