Încă o ţară îşi mută ambasada la Ierusalim

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Încă o ţară îşi mută ambasada la Ierusalim

Externe 16 Octombrie 2018 / 15:46 612 accesări

Australia intenţionează să transfere ambasada sa în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, a anunţat marţi premierul australian, Scott Morrison, evocând un gest diplomatic similar celui pe care l-au făcut Statele Unite în luna mai.

Scott Morrison a convocat o conferinţă de presă pentru a declara că este "deschis" propunerilor de recunoaştere formală a Ierusalimului drept capitală a Israelului şi de transferare a ambasadei Australiei în acest oraş.

O asemenea măsură ar reprezenta o ruptură cu politica pe care guvernele australiene succesive au aplicat-o de mai multe decenii în acest domeniu.

"Suntem angajaţi faţă de o soluţie cu două state", Israelul şi un stat palestinian, "dar sincer, asta nu merge prea bine, au fost realizate puţine progrese şi nu trebuie să continuăm să facem acelaşi lucru şi să ne aşteptăm la rezultate diferite", a explicat prim-ministrul, potrivit Agerpres.

El a apreciat ca "rezonabile" şi "convingătoare" propunerile de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală şi a transfera ambasada, fără să precizeze originea acestor propuneri, şi a menţionat că urmează să fie studiate de guvernul australian.

Acest anunţ neaşteptat a fost făcut cu câteva zile înaintea unor alegeri legislative parţiale care vor avea loc într-o circumscripţie cu o numeroasă populaţie de origine evreiască din Sydney. Candidatul Partidului Liberal condus de Morrison, un fost ambasador al Australiei în Israel, întâmpină dificultăţi în intenţiile de vot, potrivit sondajelor. O înfrângere la aceste alegeri ar duce la pierderea majorităţii de un singur mandat pe care o deţine Partidul Liberal în parlament, potrivit Agerpres.

O purtătoare de cuvânt a Partidului Laburist (opoziţie) l-a acuzat pe Morrison că a făcut acest anunţ despre Ierusalim pentru a atrage voturi suplimentare. Scott Morrison a devenit şef al guvernului luna trecută după ce conservatorii din Partidul Liberal l-au răsturnat din acest post pe Malcom Turnbull, un lider mai moderat al formaţiunii.

Taguri articol


12
Pagina a fost generata in 0.1559 secunde