Începe numărătoarea inversă în Sănătate!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Sindicaliștii constănțeni, pregătiți de GREVĂ GENERALĂ!

Începe numărătoarea inversă în Sănătate!

Sănătate 19 Octombrie 2016 / 16:30 1222 accesări

Asistent medical Iuliana Seitan

Asistent medical Iuliana Seitan

Liderul Sanitas Constanța, Nicolae Manea

Liderul Sanitas Constanța, Nicolae Manea

Sindicaliștii din Sănătate au ajuns la penultima formă de protest din calendarul acțiunilor, respectiv greva de avertisment. În toată țara, atât în unități sanitare, cât și în unități de asistență socială, membrii ”Sanitas” au întrerupt activitatea, pe 19 octombrie, timp de două ore, de la ora 8.00 la 10.00. Și la Constanța, în toate unitățile au fost organizate acțiuni de protest. Numai la Spitalul Județean de Urgență Constanța, cea mai reprezentativă unitate sanitară din județ, au luat parte la acțiune aproximativ 100 de oameni. Toți și-au cerut drepturile și speră în rezolvarea problemelor cât mai rapid, astfel încât să nu se ajungă la declanșarea ultimei forme de protest, respectiv greva generală, anunțată în 31 octombrie! ”Unitate!” sau ”Vrem să fim corecți plătiți / Nu să fim umiliți” sunt câteva dintre mesajele pe care le-au transmis sindicaliștii. Sporurile salariaților nu au mai fost actualizate din 2009!

Aproximativ o sută de membri ai sindicatului ”Sanitas”, filiala Constanţa, angajaţi ai Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) ”Sf. Apostol Andrei”, au declanşat, alături de colegi din întreg judeţul şi din ţară, din unități de asistență socială, direcții de sănătate, greva de avertisment. Potrivit calendarului de proteste, pe 19 octombrie, între orele 8.00 și 10.00, o parte din salariați au întrerupt activitatea. La cea mai mare unitate sanitară din județ - SCJU Constanța, liderul ”Sanitas”, Nicolae Manea, s-a aflat în mulțime și le-a vorbit sindicaliștilor despre toate problemele, despre ce este de făcut și ce se face, dar și că asemenea acţiuni sunt fireşti într-o societate democratică. Sindicaliștii cer, printre altele, să fie corect plătiţi, să nu mai fie umiliţi, dar cer și taxe actualizate. Ei au reclamat și deficitul de personal, care este unul extrem de important. ”Este penultima etapă (greva de avertisment - n.r.). Următoarea etapă va fi pe 31 octombrie, respectiv greva generală. Sperăm să nu ajungem în această situație, de aceea sunt negocieri în fiecare zi. O echipă a federației ”Sanitas” a fost și ieri (18 octombrie - n.r.) în Parlament; s-a discutat în comisii, iar parlamentarii sunt de acord că revendicările noastre sunt pertinente și se pot realiza”, a declarat liderul „Sanitas” Constanța, Nicolae Manea. El a subliniat că una dintre doleanțe face referire la Ordonanța 20/2016, care ar fi trebuit să rezolve inechitățile și care, de fapt, creează și mai multe inechități, în sensul că au fost omiși cei din asistență socială, personalul TESA și funcționarii publici din DSP.

”DORIM O LEGE A SALARIZĂRII CORECTĂ...”

Manea a declarat că sindicaliștii nu își doresc lefuri ca afară imediat, mâine, dar își doresc o lege a salarizării corectă. ”Până la urmă Sănătatea ar trebui să iasă de la bugetari pentru că nu este plătită din bugetul statului, ci din bugetul asigurărilor sociale de sănătate; vrem o lege a salarizării predictibilă, să știm în următorii 5 ani unde vor ajunge salariile în așa fel încât să stabilizăm personalul. Pentru că dacă omul știe foarte clar că peste 5 ani va ajunge la un salariu decent, nu neapărat la nivelul UE, dar decent, atunci gândurile de a migra către exterior sunt din ce în ce mai mici”, a precizat liderul ”Sanitas” Constanța, care a adăugat că politicienii trebuie să se așeze la masa negocierilor.

AU ASIGURAT DOAR URGENȚELE

Salariaţii în halate albe au asigurat urgenţele pe toată perioada grevei de avertisment, activitatea medicală nefiind afectată. ”O treime a rămas pe secție, pacienții sub nicio formă nu au avut de suferit; și nici nu vrem să sufere, pentru că pe adeziuni au semnat inclusiv pacienții și îi respectăm, pentru că tot ceea ce cerem este în primul rând în beneficiul lor”, susține Manea.

SE VA SUSPENDA GREVA GENERALĂ?

Potrivit calendarului de proteste, pe 31 octombrie va avea loc greva generală în Sănătate. Aceasta ar putea fi anulată dacă rezultatul negocierilor va fi în avantajul sindicaliștilor. ”În momentul în care vom vedea, săptămâna viitoare, cum va trece Ordonanța 20 în plenul Camerei Deputaților, atunci Consiliul Național al Federației ”Sanitas” va decide dacă suspendăm sau continuăm programul de acțiunii revendicative”, a declarat liderul Manea. În sindicatul constănțean sunt înscriși în acest moment 3.650 de membri.

”MUNCIM ÎN 2016, PLĂTIM TAXE ÎN 2016, DAR PRIMIM SPORURI LA VALOAREA DIN 2009!”

Asistenții medicali sunt extrem de nemulțumiți că, deși suntem în 2016, deci plătesc taxe la nivelul anului 2016, sunt plătitori de taxe la nivelul anului 2016, sporurile pe care le primesc au rămas la nivelul anului 2009, deci neactualizate. ”Nu știu dacă un parlamentar și-ar permite să stea cu indemnizația de serviciu din 2009. Ei au reușit să își reactualizeze toate veniturile. (...) După peste 25 de ani de muncă, sunt asistentă cu studii superioare (școala postliceală și patru ani de facultate) am ajuns acum la maximum din grila de salarizare, adică 3.400 de lei”, a spus Iuliana Carmen Șeitan, asistent medical SCJU. O altă colegă a sa, asistent medical care lucrează în secția de reanimare neonatală a SCJU, a vorbit despre condițiile grele de muncă, dat fiind deficitul de personal: ”Avem foarte mulți bebeluși în stare gravă, suntem puține asistente, pe un număr dublu de paturi, sporul nu mai există, nu mai are nicio valoare raportat la încadrarea din 2009, turele de noapte sunt groznice, nu avem dotări suficiente. Nu suntem respectați. Din păcate, nou-născuții sunt viitorul nostru”. Ea a adăugat că, în 2009, sporul era de 75%, iar acum reprezintă undeva la 20% pentru că nu s-a mai făcut nicio modificare de atunci. ”Muncim în weekenduri, de sărbătorile legale, nimeni nu ține cont de asta. Noi cerem să fie aplicate sporurile la nivelul salariilor din 2016 pentru că efortul este la nivelul anului 2016, prețurile sunt la nivelul anului 2016. Asta este cea mai mare nemulțumire. Au trecut 7 ani și nu a fost rezolvată problema. Nu mai discutăm de subnormare, lucrăm la jumătate din cât lucram acum 10 ani”, au spus sindicaliștii.

”Sanitas” atrage atenţia Guvernului României asupra situaţiei deosebit de grave în care se află sectorul sanitar și cel de asistență socială, iar lipsa de răspuns în rezolvarea de urgență a acestora va fi taxată prin radicalizarea acțiunilor sindicale, putându-se ajunge la GREVĂ GENERALĂ.

REVENDICĂRI

Iată revendicările ”Sanitas”: Includerea în OUG 20/2016 a salariaților din asistență socială (personal contractual și funcționarii publici), personalul TESA, funcționari publici din DSP-uri și personalul medical și auxiliar sanitar din creșe; Diminuarea diferențelor salariale existente între unitățile clinice și neclinice în sensul creșterii salariilor personalului din unitățile neclinice; Diminuarea diferențelor salariale existente între asistenții medicali cu studii superioare, studii superioare de scurtă durată și studii postliceale în sensul creșterii salariilor personalului cu studii postliceale și studii superioare de scurta durată; Aplicarea sporurilor la salariul de bază din luna august 2016; Negocierea unei legi de salarizare specifice sectorului sanitar și de asistență socială; Aprobarea unui regulament de sporuri adaptat condițiilor actuale de muncă și elaborarea unui normativ de personal în concordanță cu legislația europeană care să permită efectuarea unui act medical de calitate în sistemul de sănătate şi de asistenţă socială; Finanțarea corespunzătoare a sistemului sanitar și de asistență socială.

Citește și:

Și la Constanța: Grevă de avertisment în Sănătate!



12