Începe o nouă ordine mondială! Pe ce trebuie să se concentreze statele UE

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Cancelarul german Angela Merkel

Începe o nouă ordine mondială! Pe ce trebuie să se concentreze statele UE

Externe 21 Martie 2019 / 17:06 1778 accesări

Cancelarul german Angela Merkel le-a cerut joi celor 27 de state care vor rămâne în Uniunea Europeană să se concentreze pe provocările implicate de ieşirea Regatului Unit din blocul comunitar, transmite Reuters. Adresându-se în Bundestag pe tema Brexit-ului, Merkel a spus că începe o nouă ordine mondială, iar europenii trebuie să se gândească la maniera de răspuns.

Potrivit şefei executivului german, UE trebuie să acţioneze la unison şi să consolideze piaţa internă europeană. În acelaşi timp, trebuie menţinute angajamentele privind prosperitatea şi securitatea. ''Multilateralismul a adus Europei pace şi libertate. Europa ar trebui să continue pe această cale, spre beneficiul tuturor'', a adăugat Angela Merkel. Ea a remarcat că UE a continuat să avanseze pe calea creşterii economice, chiar dacă au existat unele întârzieri, accentuând că trebuie făcut tot posibilul pentru a sprijini moneda comună (euro) adoptată de 19 dintre statele membre. Pe de altă parte, Angela Merkel s-a arătat dispusă să sprijine o amânare de scurtă durată a Brexit-ului, sugerând că data de 30 iunie solicitată de premierul britanic Theresa May este problematică. ''Cu privire la data de 30 iunie, trebuie să ţinem cont de faptul că avem alegeri europene în luna mai. Aceasta înseamnă că viitorul şi legalitatea alegerilor europene trebuie să fie respectată. Dar în mod categoric vorbim pozitiv despre o scurtă amânare'', a menţionat Angela Merkel.

În ceea ce-l priveşte, şeful grupului parlamentar al ''Alternativei pentru Germania'' (AfD), cel mai mare partid de opoziţie german, Alexander Gauland, i-a solicitat lui Merkel să redeschidă acordul asupra Brexit-ului. Gauland a subliniat că Londra ar trebui să beneficieze de mai mult timp pentru procesul de retragere a Regatului Unit din blocul comunitar, criticând negociatorii UE. ''Orice ţară are dreptul de a se retrage din tratate dacă nu le mai consideră benefice'', a afirmat Gauland.

Cu nouă zile înaintea datei prevăzute pentru Brexit, 29 martie 2019, premierul britanic Theresa May le-a cerut miercuri liderilor europeni oamânarepână la 30 iunie, cu scopul ca ţara sa, incapabilă să se adune în jurul unui acord de separare, să evite o ieşire fără o plasă de siguranţă.

Premierul conservator şi-a afirmat de asemenea intenţia de a prezenta din nou Camerei Comunelor tratatul de retragere încheiat cu Bruxellesul, cu modificări, "cât mai repede posibil", fără a preciza vreo dată. Theresa May a dorit să ceară săptămâna aceasta încă o dată un vot al deputaţilor britanici asupra acordului deja respins de două ori, dar preşedintele Camerei Comunelor, John Bercow, a spus că guvernul nu poate supune pentru a treia oară votului acestei camere a parlamentului acordul privind Brexit-ul, cu excepţia cazului în care documentul ar fi revizuit substanţial.

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a anunţat miercuri seară că liderii ţărilor din Uniunea Europeană sunt dispuşi să accepte "oscurtă prelungire" a perioadei care precede Brexit-ul, însă doar dacă parlamentul britanic va aproba acordul ieşirii Regatului Unit din UE deja negociat cu Theresa May.



12