Început de stagiune cu „Metamorfozele iubirii”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
La Teatrul de Stat Constanța

Început de stagiune cu „Metamorfozele iubirii”

Cultură 30 Septembrie 2015 / 15:59 1792 accesări

Consultantul artistic al TSC, Anaid Tavitian, regizorul Liviu Manolache și directorul general al TSC, Dana Dumitrescu

Consultantul artistic al TSC, Anaid Tavitian, regizorul Liviu Manolache și directorul general al TSC, Dana Dumitrescu

Consultantul artistic al TSC, Anaid Tavitian

Consultantul artistic al TSC, Anaid Tavitian

Directorul general al TSC, Dana Dumitrescu

Directorul general al TSC, Dana Dumitrescu

După o vară marcată de participarea la trei festivaluri, la București, Brăila și Bacău, Teatrul de Stat Constanța (TSC) inaugurează stagiunea 2015 - 2016 sâmbătă, de la ora 19.00, cu premiera oficială a „Metamorfozelor iubirii”, o adaptare după autorii antici Eschil, Sofocle, Euripide și Aristofan, după un scenariu scris de Anaid Tavitian și Liviu Manolache. Pentru cei care nu pot ajunge sâmbătă la teatru, spectacolul, pus în scenă de Liviu Manolache, cel care s-a ocupat și de ilustrația muzicală, alături de Adrian Mihai, va fi reluat duminică, de la aceeași oră. „Metamorfozele iubirii” au avut premiera absolută pe 13 iunie, la finalul stagiunii 2014-2015. „Acest spectacol a fost făcut cu gândul de a fi jucat în spații neconvenționale, pentru a da un fel de start festivalului de teatru antic pe care dorim să-l organizăm. E o nemulțumire a noastră deoarece nu am reușit, în vara aceasta, să-l jucăm în siturile arheologice, din diverse motive”, a spus directorul general al TSC, Dana Dumitrescu, în cadrul unei conferințe de presă organizate, astăzi, în foaierul instituției de cultură.

DISCIPOLUL LUI LUCA RONCONI VREA SĂ MONTEZE LA CONSTANȚA Directorul TSC a subliniat că festivalul de teatru antic a suscitat interesul regizorului italian Daniele Salvo, care a văzut „Metamorfozele iubirii” în luna iunie și își dorește ca în 2016 să monteze un spectacol la Constanța. „Acest regizor este o mare personalitate. Este discipolul unuia dintre creatorii școlii moderne de regie. Este cel care, timp de patru ani, a montat spectacole prezentate la Festivalul de Teatru Antic de la Siracusa. Este specializat în spectacole de teatru antic, iar mentorul lui este Luca Ronconi, unul dintre cei mai mari regizori ai lumii”, a precizat consultantul artistic al TSC, Anaid Tavitian. De asemenea, Liviu Manolache a menționat că regizori precum Silviu Purcărete și Tompa Gabor și-au exprimat intenția de a participa la acest festival de teatru antic.

PREGĂTIRI PENTRU FESTIVALUL DE LA AVIGNON În cadrul conferinței de presă s-au anunțat și proiectele teatrului de la Marea Neagră. Unul dintre acestea constă în pregătirea unui nou spectacol - în română și franceză -, o adaptare după Matei Vișniec, pentru participarea la cea de-a 70-a ediție a prestigiosului Festival Internațional de Teatru de la Avignon. Regia va fi semnată de directorul artistic al TSC, Radu Dinulescu, cel care a mai montat la Dramaticul constănțean „Mansardă la Paris cu vedere spre moarte”, de Matei Vișniec, spectacol prezentat la ediția din 2008 a prestigiosului festival, în Secțiunea OFF.

„TREI SURORI”, LA TVR În cadrul conferinței de presă, s-a anunțat și că spectacolul „Trei surori”, de Cehov, în regia lui Dominic Dembinski, a fost preluat de Televiziunea Română (TVR). El a fost deja transmis pe 28 septembrie, pe TVR 2 și TVR HD, și va fi reluat pe 3 noiembrie, de la ora 17.20, pe TVR International și pe TVR Moldova.

TOAMNĂ FESTIVALIERĂ Mai mult, la început de stagiune, TSC a fixat deja participarea la trei evenimente. Astfel, pe 10 octombrie va prezenta comedia „Gaițele”, de Alexandru Kirițescu, în regia lui Lucian Iancu, la cea de-a XXVII-a ediție a Festivalului Național de Comedie de la Galați. Pe 14 octombrie, „Gaițele” vor participa la „Fest pe Lipscani”, iar pe 9 decembrie, spectacolul „Razna prin povești”, o adaptare după Ion Creangă, în regia lui Nicolae Poghirc, se va juca în Turcia, la Festivalul Internațional de Teatru de la Izmir.

Nu trebuie uitat faptul că actorii TSC revin în sala de spectacole după o vară încărcată, marcată de participarea la trei festivaluri de teatru din țară: „Bucureștii lui Caragiale”, organizat în perioada iunie - septembrie, în Capitală, Theatrestock - International Arts Festival, care s-a desfășurat între 1 și 16 august, la Bacău, și Festivalul Național de Teatru pentru Copii „Cărăbuș”, desfășurat la Brăila, între 12 și 16 august. „Încălzirea” pentru maratonul estival fusese deja făcută prin participarea, în luna aprilie, la Festivalul „Hansel și Gretel”, organizat de Opera Comică pentru Copii.

REVENIND LA „METAMORFOZELE IUBIRII” Referitor la „Metamorfozele iubirii”, spectacolul cu care TSC deschide stagiunea 2015 - 2016, regizorul Liviu Manolache a subliniat: „Este un spectacol făcut din cele mai frumoase spectacole ale antichității. Este un spectacol numai cu actrițe, un spectacol feminin în cinstea existenței bărbatului. Sună ciudat, dar frumos, totodată. Nu există în viața noastră decât frumusețea, duritatea formelor prin care trăim, cuplul bărbat - femeie, care a dat și dă valoare existenței”.

Scenografia acestui spectacol este creată de Sanda Mitache, cu care TSC a colaborat și pentru „Razna din povești”, după Ion Creangă, și „Niște... năroji”, după Marin Sorescu. Coregrafia este realizată de una dintre cele mai bune coregrafe pentru spectacole de teatru, Mălina Andrei, cu care colaborează și Cătălina Buzoianu. Muzica va fi 100% live. Rolurile principale vor fi interpretate de Nina Udrescu - Hecuba, Dana Dumitrescu - Medeea, Georgiana Mazilescu - Antigona, Laura Iordan - Electra și Luiza Toma - Praxagora.

Citește și:

„Metamorfozele iubirii” revin pe scena teatrului

„Metamorfozele iubirii” sau reîntoarcerea la antici

Actorii constănţeni îl prezintă pe Cioran publicului de la Avignon



12