Închisoare, în Rusia, pentru persoanele care nu respectă autorităţile în spaţiul online

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Parlamentul a decis: Închisoare, în Rusia, pentru persoanele care nu respectă autorităţile în spaţiul online
Externe 07 Martie 2019 / 16:24 275 accesări 0 comentarii

Persoanele care dau dovadă de ”lipsă de respect” online faţă de conducătorii ţării, inclusiv faţă de Vladimir Putin, riscă să ajungă după gratii, prevede o lege controversată de Parlamentul rus, relatează The Guardian. Legea, denunţată ca amintind de cenzura care-i viza în perioada sovietică pe disidenţi - prevede de asemenea pedepsirea prin amenzi de până la 100.000 de ruble a persoanelor care fac postări online ”indecente” ce denotă o ”lipsă de respect flagrantă faţă de societate, ţară, simbolurile oficiale ruse, Constiuţie sau autorităţi”. Recidiviştii riscă amenzi de două ori mai mari sau închisoarea timp de 15 zile. De exemplu, cei care scriu online ”Putin este un nenorocit” sau fac glume pe seama Parlamentului riscă să fie vizaţi de această lege, potrivit lui Aleksandr Verhovski, directorului Centrului Sova, care monitorizează abuzuri ale legislaţiei împotriva extremismului, potrivit news.ro. Alţi observatori denunţă faptul că legea este atât de vag formulată, încât orice critică online a autorităţilor, inclusiv imitaţii satirice, ar putea fi etichetate drept ”lipsă de respect”. ”În curând vom spune glume despre autorităţi în şoaptă, în bucătărie”, a scris pe Facebook un avocat din Moscova, Serghei Şavkin.

Legea, iniţiată de senatorul Andrei Klişas din cadrul Partidului Rusia Unită al lui Putin, a fost criticată inclusiv de către unii parlamentari şi oficiali guvernamentali. ”Una dintre sarcinile organelor guvernamentale este să asculte senine criticile la adresa muncii lor”, a declarat pentru cotidianul Vedomosti un adjunct al ministrului Comunicaţiilor, Aleksei Volin. ”Dacă nu mai tratăm un imbecil drept imbecil, el tot imbecil rămâne”, a declarat un deputat din cadrul Partidului Liberal-Democrat al Rusiei (LDPR, naţionalist), Serghei Ivanov, care susţine de obicei iniţiativele Kremlinului, potrivit news.ro.

Klişas respi Vladimir Putin urmează să promulge legea, în săptămânile următoare, pentru ca textul să intre în vigoare. Parlamentul a adoptat, de asemnea, separat, un proiect iniţiat tot de către Klişin, prin care autorităţile sunt abilitate să închidă pagini de web care publică informaţii ”lipsite de respect” sau ştiri false (”fake news”). Însă Klişas a insistat că legea nu va fi folosită împotriva site-urilor independente sau ale opoziţiei şi că nu afectează ”presa tradiţioală”.

Aceste legi au fost adoptate în contextul în care cota încrederii în Putin a scăzut la 33% - cel mai mic nivel din ultimii 13 ani -, în urma unei creşteri a vârstei de pensionare cu cinci ani.

Taguri articol


Pagina a fost generata in 0.1745 secunde