Incident fără precedent, de anvergură internaţională

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Incident fără precedent, de anvergură internaţională

Eveniment 23 August 2006 / 00:00 1141 accesări

Liderul Sindicatului Liber al Navigatorilor (SLN), Adrian Mihălcioiu, a declarat că va trimite un memoriu la Federaţia Internaţională a Transportatorilor (ITF) de la Londra pentru a condamna atacul militarilor iranieni asupra platformei româneşti “Orizont”. "Cei care erau pe Orizont nu aparţin de sindicatul nostru. Ei nu sînt consideraţi marinari, ci petrolişti. Totuşi, noi o să încercăm să aflăm mai multe despre soarta lor şi vom face tot posibilul să îi ajutăm", a spus Mihălcioiu. Acesta e de părere că atacul a survenit ca urmare a faptului că platforma Orizont vroia să părăsească apele iraniene. Liderul SLN, care este şi reprezentantul ITF în România, a adăugat că atacul trebuie condamnat pentru că este un "nonsens" şi îi este teamă pentru ce s-ar putea întîmpla cu cei 26 de oameni aflaţi la bord în momentul declanşării atacului.

Oficialii iranieni nu au fost disponibili pentru comentarii

Agenţia de presă „Reuters” citează pe unul dintre reprezentanţii firmei „Oriental Oil Company” din Dubai, care declara că a obţinut de la un tribunal iranian un ordin pentru blocarea platformelor petroliere româneşti pînă la finalizarea procesului de arbitraj cu proprietarul acestora, firma Grup Servicii Petroliere. Oficialul, care a dorit să să îşi păstreze anonimatul, a afirmat că firma a înaintat încă din luna iunie o plîngere la Camera Internaţională de Comerţ din Paris, după ce GSP a anulat contractul pentru platformele Orizont şi Fortuna. "GSP a decis să retragă cele două platforme înainte de anunţarea rezultatului procesului de arbitraj. În consecinţă, am apelat la un tribunal iranian, care a emis un ordin de menţinere a poziţiei platformelor, pînă la finalizarea procesului de arbitraj", a declarat reprezentantul firmei Oriental Oil Company. Acesta a explicat că Oriental Oil a subînchiriat cele două platforme companiei Petroiran, divizie a grupului petrolier National Iranian Oil Company. Totodată, a precizat că, potrivit informaţiilor sale, elicopterul respectiv nu era unul de tip militar şi nu s-au tras focuri de armă.

Atacul a destabilizat piaţa petrolului

Cotaţia de referinţă a petrolului pe piaţa americană a crescut cu 15 cenţi pe baril, iar ţiţeiul Brent, de referinţă la bursa londoneză, a crescut cu 27 cenţi, după ce informaţiile potrivit cărora platforma românească “Orizont” a fost atacată de nave militare iraniene, au făcut înconjurul lumii. Îngrijorările legate de situaţia din Iran au determinat revenirea preţului petrolului pe un trend ascendent, după ce armistiţiul încheiat între Israel şi Liban a avut ca efect cotarea ţieiului la şedinţa bursieră de vineri sub nivelul de 70 de dolari pe baril.

Reacţii

Însărcinatul cu afaceri al României în Iran, Mircea Haş, a declarat că petroliştii români aflaţi pe platforma „Orizont” sînt teferi, dar izolaţi pe heliportul platformei şi sub ameninţarea armelor. Informaţiile furnizate de Haş au fost preluate de la autorităţile petroliere ale Iranului, care nu sînt direct implicate, conform spuselor oficialului român. Mai mult, acesta spune că a transmis, ieri dimineaţă, un protest scris către Ministerul iranian de Externe, însă din cauza faptului că este o mare sărbătoare musulmană în Iran, autorităţile nu pot lua legătura cu oficialii de la Teheran decît astăzi. Conform declaraţiilor lui Haş, se aşteaptă implicarea Ambasadei Iranului la Bucureşti şi a Ministerului român al Afacerilor Externe. Acesta a adăugat că astăzi, doi diplomaţi se vor deplasa la locul incidentului, pentru a afla care este situaţia.

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, fost ministru de Externe: “Sechestrarea platformei maritime româneşti din Golful Persic reprezintă un act de ostilitate armată împotriva cetăţenilor şi teritoriului României. Consider că se impune convocarea urgentă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT). Platforma Orizont este un teritoriu naţional al României astfel că, din punct de vedere juridic, atacul reprezintă clar un act de ostilitate, un act armat împotriva teritoriului ţării noastre. Solicit preşedintelui Traian Băsescu efectuarea tuturor demersurilor diplomatice necesare pentru remedierea situaţiei”.

Ministrul Apărării, Teodor Atanasiu: “MApN nu are nici un fel de atribuţii de gestionare a situaţiei apărute la platforma petrolieră românească Orizont, din Golful Persic, aceste responsabilităţi revenind Ministerului de Externe, care se şi ocupă de incident. Ministerul are o structură specializată permanentă, Centrul Operaţional de Conducere Militară care furnizează informaţii şi intră în acţiune în cazul în care este vorba despre situaţii în care este implicată armata. Pînă la această oră, nu putem vorbi de un atac militar, ci de un litigiu comercial, despre decizia unei instanţe pusă în aplicare într-un mod mai dur".

Senatorul liberal Teodor Meleşcanu, fost ministru de Externe: "În această problemă, sînt două elemente esenţiale, în opinia mea. Primul este de a obţine cît mai rapid informaţii verificate despre incident şi despre situaţia românilor de pe platformă, iar al doilea principiu fundamental este legat de găsirea unei soluţii, pe cale diplomatică, prin consultări şi negocieri. Pornind de la aceste două idei, am avut o discuţie, în această după-amiază (n.r – ieri), cu ambasadorul Iranului, care m-a asigurat că toţi cetăţenii români aflaţi pe platformă sînt bine, nu au niciun fel de probleme, nici nu se pune măcar problema luării lor ca ostatici. Totodată, mi-a garantat că, în cursul zilei de mîine (n.r. – astăzi) se va găsi o soluţie politică negociată pentru acest incident care este generat de o dispută comercială, nu de una cu caracter politic sau militar".

Consilierul prezidenţial Adriana Săftoiu: “Echipajul se află, în acest moment, în bune condiţiuni, a luat masa şi are acces la staţia radio, deci poate comunica. Din informaţiile deţinute de Preşedinţie, nava iraniană este o vedetă a pazei de coastă. Preşedintele Traian Băsescu va avea o convorbire telefonică cu preşedintele Iranului, Mahmoud Ahmadinejad, care, deocamdată, nu se află la Teheran”.



12