Incidentele antimusulmane în SUA, la un nivel fără precedent

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Incidentele antimusulmane în SUA, la un nivel fără precedent

Externe 26 Noiembrie 2015 / 18:37 422 accesări

Incidentele împotriva musulmanilor în SUA au atins un nivel fără precedent, de la atentatele de la Paris, ele fiind alimentate și de discursurile virulente ale unor republicani precum Donald Trump, în plină campanie prezidențială, potrivit principalei asociații americane pentru apărarea drepturilor civice ale musulmanilor, Council on American-Islamic Relations (CAIR). ”Aceasta nu s-a mai văzut niciodată pe o perioadă atât de scurtă, nici după atentatele din 11 septembrie 2001 din SUA”, a explicat Ibrahim Hooper, purtătorul de cuvânt al CAIR.

Începând din 13 noiembrie, zeci de incidente antimusulmane au fost semnalate în întreaga țară: focuri de armă împotriva unei moschei din Meriden, statul Connecticut, unde FBI-ul participă la anchetă; vandalism împotriva unui centru islamic din Pflugerville, statul Texas, unde poarta instituției a fost acoperită cu excremente, faptă calificată de poliție drept o infracțiune motivată de ură; un desen cu un turn Eiffel în semn de pace, simbolul atentatelor de la Paris, realizat pe clădirea unui centru islamic din Omaha, statul Nebraska.În Texas au fost semnalate șase incidente. Corpurile exterioare de iluminat și poarta din sticlă de la o moschee din Lubbock au fost sparte. În orașul Corpus Christi, centrul islamic a primit amenințări care le cer credincioșilor săi să se convertească la creștinism până nu va fi prea târziu. În Irving, o manifestație în fața unui centru islamic a denunțat islamizarea Americii. În San Antonio, un bărbat în ținută militară a fost arestat după ce, potrivit poliției, a intrat într-o moschee și a început să-i insulte pe credincioșii care se rugau.CAIR vorbește, de asemenea, despre focuri de armă împotriva locuinței unui cuplu musulman în Orlando (Florida), o femeie cu voal tratată drept teroristă și un șofer etiopian de taxi creștin, luat drept musulman, lovit și amenințat de un pasager în Charlotte (Carolina de Nord).”Au fost multe incidente și după atentatele din 11 septembrie 2001, dar, în acea perioadă, exista mult sprijin față de comunitatea musulmană. Nu s-a mai văzut acest lucru”, a afirmat Hooper.În opinia sa, o agravare a retoricii antimusulmane s-a constatat deja după atentatele împotriva ”Charlie Hebdo”, alimentată de discursurile politice ale unor candidați republicani la Casa Albă.

Miliardarul Donald Trump, aflat în fruntea sondajelor în tabăra republicană, a afirmat recent că a văzut ”imaginile cu mii de musulmani care aplaudau prăbușirea turnurilor de la World Trade Center din 11 septembrie 2001, din statul vecin New Jersey”. Trump a adăugat că intenționează fișarea musulmanilor, chiar impunerea unei cărți de identitate speciale. Totodată, el este ostil primirii de refugiați sirieni, cum sunt, de altfel, și guvernatorii din 30 de state americane, din totalul de 50.12
Pagina a fost generata in 0.1466 secunde