Incredibil! Afaceri de sute de mii de euro cu artefacte din situri constănțene

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Au luat calea străinătății

Incredibil! Afaceri de sute de mii de euro cu artefacte din situri constănțene

Eveniment 12 Iunie 2018 / 15:47 2985 accesări

Un cetățean cu dublă cetățenie - română și germană, a prejudiciat patrimoniul cultural național cu artefacte în valoare de 400.000 de euro. Obiectele de tezaur și patrimoniu - monede, săgeți, pandantive și multe altele, datând din epoca imperială a cetăților Tomis şi Callatis, au fost braconate din siturile din județul Constanța și Tulcea. Individul le primea, le curăța și le restaura, apoi le vindea pe piața neagră, online.

Mii de artefacte descoperite în siturile arheologice din județele Constanța și Tulcea au luat calea străinătății! Un bărbat cu dublă cetățenie, română și germană, a fost trimis în judecată pentru spălare de bani proveniți din traficul cu obiecte aparținând fie tezaurului, fie patrimoniului național.

Potrivit Biroului de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, procurorii Secției de urmărire penală și criminalistică au finalizat cercetările și au dispus trimiterea în judecată a inculpatului Constantin Pâslaru, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de spălare a banilor, prev. de art. 29 alin. 1 lit. a, b şi c din Legea 656/2002.

Conform rechizitoriului pus la dispoziție de către procurori, în perioada 2009 – 14 octombrie 2015, Constantin Pâslaru a dobândit și deținut un lot de 7005 monede și 806 bunuri arheologice, cunoscând că acestea provin din săvârșirea de infracțiuni, iar după efectuarea unor operațiuni specifice de curățare, restaurare și conservare, a schimbat o parte dintre ele în piese de colecţie, în vederea tranzacţionării acestora pe piața internațională de antichități, prin ascunderea şi disimularea originii lor ilicite.

O afacere de 400.000 de euro

Artefactele erau sustrase din siturile arheologice din județele Constanța și Tulcea în urma unor detecţii neautorizate a unei grupări infracționale, care apoi le transfera în străinătate către Pâslaru în vederea valorificării lor. După procedurile de curățare mecanică și chimică, cu rolul de a ascunde originea lor ilicită, artefactele erau destinate a fi tranzacționate prin intermediul platformelor din mediul online sau la târguri locale către diverși cumpărători din Germania sau din alte țări. O parte din banii rezultați erau transferați către braconierii de situri arheologice din România prin intermediul unor companii financiare ce permit transferul de bani lichizi la distanță, fără utilizarea unor conturi bancare, destinatari fiind persoane interpuse indicate de autorii infracțiunilor de furt. „Finalizarea cauzei se datorează excelentei cooperări internaţionale cu autoritățile judiciare germane, ca urmare a executării unor cereri de asistență judiciară în materie penală vizând, printre altele, efectuarea de percheziții domiciliare simultane la mai multe locaţii din Germania și România, în urma cărora au fost identificate şi indisponibilizate monedele și artefactele de proveniență ilicită“, precizează Biroul de presă al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Potrivit unui raport de expertiză numismatică efectuat în cauză, lotul de 7005 monede indisponibilizat este alcătuit în majoritate din monede grecești de epocă imperială din cetățile Tomis şi Callatis, monede din Istros (Histria), monede grecești autonome, denari şi antoninieni romani, precum și monede de bronz de tip Lysimach și monede de tip Filip II din argint. În ceea ce privește celelalte bunuri arheologice indisponibilizate, menționăm că printre acestea se numără un grup compact de 55 vârfuri de săgeată (semne premonetare specific dobrogene din sec. V a. Chr.), un pumnal akinakes (o piesă arheologică rară), pandantive crepundia, obiecte de podoabă, piese de harnaşament, sigilii, fibule, inele etc. „Majoritatea artefactelor fac parte din Patrimoniul cultural național, putând fi încadrate o parte în categoria Tezaur, o parte în categoria Fond al Patrimoniului cultural național. Potrivit evaluării efectuate în dosar, valoarea bunurilor ridicate şi indisponibilizate se ridică la suma de 400.000 Euro.

Dosarul va fi trimis, spre competentă soluţionare, Tribunalului Hunedoara“, se mai arată în comunicatul de presă.Ştiri recomandate

12
Pagina a fost generata in 0.2028 secunde