Incredibil! Gardienii au devenit sclavii deținuților

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Incredibil! Gardienii au devenit sclavii deținuților

Justiție 24 Octombrie 2017 / 13:49 2074 accesări

Angajații penitenicarelor vor acumula, până la sfârșitul anului peste un milion de ore suplimentare. Jumătate din ele nu vor fi, probabil, recuperate. Sindicatul din Administrația Penitenciarelor cere Ministerului Justiției plata pentru munca prestată, ministrul ridică din umeri sau le cu „ignore“.

„Cerem ministrului Justiției compensarea angajaților din penitenciare pentru muncă în condiții improprii“, se arată într-o sesizare a Federației Sindicatelor din Administrația Penitenciarelor. „Așa... Și?“, pare să fie răspunsul ilustrului minister. Noi avem aici alte treburi importante: eliberăm diverși infractori ca să nu ne urecheze Uniunea Europeană. Urechea Ministerului Justiției pare surdă la strigătele gardienilor, aceștia sunt strânși cu ușa să facă ore suplimentare ( o groază!) că doar nu pot trage ușa după ei la 4 trecute fix, ca orice bugetar. Și iată așa, au devenit sclavii deținuților pe care îi păzesc.

Conform celei mai recente situații statistice, furnizate de către Administrația Națională a Penitenciarelor, personalul din penitenciare acumulase, la 1 august 2017, 768.234 de ore suplimentare, din care 266.032 nu au putut fi recuperate. „Până la sfârșitul anului, probabil că numărul total de ore suplimentare va depăși 1,4 milioane. La fel de probabil, peste 500.000 dintre acestea nu vor putea fi recuperate“, spun sindicatele.

Ce ar însemna plata acestor ore suplimentare? „Costurile acestei măsuri ar fi de câteva zeci de ori mai mici decât cele presupuse de compensațiile de 5-8 euro pentru fiecare zi de detenție anunțate, de către domnul Tudorel Toader, pentru deținuții care au fost deja puși în libertate (estimativ 7.500-12.000 euro/deținut la o medie de 4 ani a pedepsei executate). Impactul financiar fiind nesemnificativ, apreciem că măsură poate fi luată până la finalul acestei săptămâni. Este, în cele din urmă, un efort pentru oameni liberi care cer Statului să li se plătească muncă prestată. Sperăm, deci, că nu va fi o problemă. Desigur, am aprecia dacă plată s-ar întâmplă retroactiv, începând cu iulie 2012, și dacă s-ar menține până în 2022, când condițiile din penitenciare înțelegem că vor deveni proprii“, se precizează în sesizarea Federației.

CER CONDIȚII DECENTE, OBȚIN NIMIC

În plus, pentru că, prin lege, penitenciarele au fost desemnate ca fiind improprii, angajații cer ca formă de compensare scăderea efectivă din vârsta de pensionare stabilită pentru angajații din sectorul de ordine publică, a câte 6 zile pentru fiecare 30 de zile de muncă în penitenciare. Dacă se poate pentru infractori, n-ar trebui să fie o problemă pentru cei care lucrează cu dânșii. Sau poate că da?! „În medie, un angajat din penitenciare lucrează peste 23 de ani în aceste condiții improprii. Prin comparație, un deținut petrece în penitenciar, în medie, 4 ani. Pentru acest motiv, considerăm că ar fi o oportună chiar o formă de compensare ceva mai consistentă, și avem credința că Guvernul se va îngriji de asta în regim de urgență“, mai spun reprezentanții sindicatelor.

Angajații din penitenciare au o listă lungă de soluții pentru problemele din penitenciare, dar cine să-i asculte?! Nu ar fi normal și european să se acorde „clemență“ și compensare mai întâi paznicului și apoi lupului, domnule ministru?

Taguri articol


12