Incredibil! Lipsa unui mineral din organism poate da... scolioză?!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Incredibil! Lipsa unui mineral din organism poate da... scolioză?!

Lifestyle 15 Octombrie 2018 / 12:02 674 accesări

Un studiu recent, citat de Xinhua, arată că una dintre cele mai frecvente afecțiuni ale coloanei vertebrale - scolioza, poate fi dată de lipsa unui mineral esențial.

Copiii cu scolioză severă sunt în mare parte purtători ai unei variante a unei gene ce îngreunează procesul de absorbţie celulară a manganului, un nutrient necesar pentru dezvoltarea oaselor şi cartilajelor, au observat oamenii de ştiinţă. Cazurile de scolioză au tendinţa de a se manifesta în cadrul familiilor, însă nu într-un mod simplu şi direct, ceea ce sugerează că multe dintre gene deţin, fiecare, un mic rol în creşterea riscului de dezvoltare a acestei afecţiuni. Pentru identificarea cauzei, o echipă de cercetători de la Facultatea de Medicină a Universităţii Washington din Statele Unite a scanat genele a 457 de copii cu scolioză severă şi a 987 de copii fără această boală. Ei au descoperit o variantă a genei SLC39A8 la doar 6% dintre copiii sănătoşi şi la 12% dintre cei cu scolioză severă.

O a doua analiză efectuată pe un grup separat format din 1.095 de copii sănătoşi şi 841 cu scolioză moderată şi severă a descoperit că cei diagnosticaţi cu această afecţiune prezentau o posibilitate de două ori mai mare de a fi purtători ai variantei genei, potrivit Agerpres. „Aşadar, poate că majoritatea oamenilor au nevoie de un anumit nivel de magneziu în sânge, însă în cazul (prezenţei) unei variante defecte a genei, ca aceasta, este nevoie de mai mult”, a spus el.

Manganul este atât un mineral esenţial, cât şi o toxină. Dozele mari pot provoca manganism, o problemă neurologică permanentă caracterizată atât de tremor şi dificultate la deplasare, cât şi de simptome psihiatrice precum agresivitate şi halucinaţii. Mineralul a fost, de asemenea, asociat cu boala Parkinson, schizofrenia şi hipertensiunea. Pe de altă parte, deficitul de mangan poate perturba metabolismul grăsimilor şi zahărului şi poate duce la probleme de creştere, dificultăţi la deplasare şi curbarea coloanei vertebrale.12