Incredibil! Peștișorul de aur al Dunării, braconat cu nesimțire

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Cine ne păzește apele?!

Incredibil! Peștișorul de aur al Dunării, braconat cu nesimțire

Eveniment 15 Iulie 2018 / 15:17 4868 accesări

Este la fel de scump ca și aurul, iar braconierii au mirosit asta de multă vreme. Pentru un pumn de galbeni, sturionul, dar și icrele se braconează cu nesimțire, lăsând apele Dunării pustii. Numai în weekendul trecut, polițiștii tulceni au prins trei persoane care aveau în bărci 40 de kilograme de sturion. Valorificat, acesta ar fi valorat, pe piața neagră 1600 de lei. Dacă ar fi fost și icre la mijloc, braconierii s-ar fi îmbogățit într-o secundă căci un kilogram de icre de sturion ajunge și la 3000 de euro.

Luptă inutilă cu braconierii tulceni! Cu cât sunt mai vigilenți polițiștii, cu atât parcă devin și mai aprigi pescarii ilegali. Poliţiştii de frontieră tulceni au descoperit, în data de 14 iulie, într-o ambarcațiune în care se aflau trei cetăţeni români, cantitatea de aproximativ 58 kilograme de peşte diferite specii, pentru care aceștia nu dețineau documente legale. Dintre acestea, 40 de kilograme erau pești din specia cegă - sturion, pentr cei care nu sunt familiarizați. „În data de 14.07.2018, în jurul orei 21.00, poliţiștii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Chilia au efectuat un control asupra a trei persoane aflate într-o ambarcațiune, care naviga pe brațul Chilia, județul Tulcea. Astfel, în urma verificărilor, poliţiştii de frontieră au stabilit că cei trei sunt cetățeni români, cu vârste cuprinse între 40 și 48 de ani, domiciliați pe raza județului Tulcea. De asemenea, polițiștii de frontieră au descoperit în ambarcațiune plase de pescuit având în ele captura de pește ce conținea cantitatea de 40 kilograme specia cegă și 18 kilograme plătică, în stare proaspătă, pentru care persoanele în cauză nu deţineau documente legale“, a declarat purtătorul de cuvânt al Gărzii de coastă, inspector principal Maria Alexandra Cîrstea.

Potrivit specialiștilor, singurele populaţii viabile de sturioni sălbatici din Europa se află în sectorul de Dunăre împărţit de România şi Bulgaria, dar aceste specii -un deliciu culinar- sunt la un pas de dispariţie în cauza braconajului. Un kilogram de carne de sturion costă 40 de lei, iar caviarul, 3.000 de lei kilogramul. Milioanele de euro se obţin din vânzările la negru. Spre exemplu, un kilogram de caviar costă pe piaţă neagră din marile capitale ale lumii cu 2500- 3000 de euro. În România, sturionul este folosit în ciorbă de peste- numită storceac- dar şi fript pe grătar.

Mai mult, cel mai scump produs este caviarul de nisetru imperial, care se vinde cu 10.000 de lei kilogramul, iar mulţi proprietari de restaurante preferă să cumpere de la braconieri. „Cantitatea de sturion a fost redată mediului natural în prezența reprezentanților Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării, cantitatea de 18 kilograme plătică urmează a fi predată unei societăţi comerciale de profil, conform procedurile legale, iar în cauză polițiștii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de pescuitul, deţinerea, transportul sau comercializarea sturionilor capturați pe teritoriul României din habitatele piscicole naturale, precum și a produselor și subproduselor obținute din aceștia, fără respectarea prevederilor legale în vigoare“, a mai precizat reprezentantul Gărzii de Coastă.

Taguri articol


12