Incredibil! Șampoane pentru copii, cu potențial cancerigen!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
APC România cere public verificări Ministerului Sănătății

Incredibil! Șampoane pentru copii, cu potențial cancerigen!

Sănătate 26 Ianuarie 2016 / 17:09 1065 accesări

Asociația pentru Protecția Consumatorilor (APC) România lansează Campania națională de informare și conștientizare a consumatorilor intitulată „S.O.S. - produsele cosmetice și de îngrijire personală”, mai ales că piața abundă în astfel de produse, alegerile fiind extrem de dificile. Problema este că multe dintre ele sunt pline de ingrediente de natură chimică. La fel ca în toate acțiunile sale, APC România își asumă misiunea să aducă la cunoștința consumatorilor informațiile necesare utilizării. Astfel, în perioada 10 - 15 ianuarie 2016 au fost achiziționate din marile structuri comerciale 55 tipuri de șampoane pentru bebeluși/copii. S-a constatat că 16% dintre șampoanele analizate NU sunt recomandate de către producători pentru a fi folosite pentru copii sub 3 ani, iar 13% dintre produsele analizate sunt pentru îngrijirea bebelușilor. Analiza nivelului de toxicitate a ingredientelor a fost realizată de către o echipă de experți coordonată de președintele APC, conf. univ. dr. Costel Stanciu. ”Atât medicii pediatri, cât și unii producători, prin mențiunile afișate pe ambalaj, nu recomandă ca acest tip de produs să aibă în compoziție următoarele substanțe: alcool, parabeni, ftalați, fenoxietanol, propilen glicol, glicerină, polietilen glicol, coloranți sintetici, alergeni, săpun, parfum, sulfați, alcali, sodium Laureth Sulfate (SLES), Sodium Lauryl Sulfate (SLS), Polipropilen Glicol (PPG), ulei de parafină, arome sintetice, materii prime derivate din uleiuri minerale, silicon, dioxan”, se arată într-o informare a APC România.

VALABILITATE Pe de altă parte, numai la 53% dintre produsele analizate se menționează expres termenul de valabilitate, în timp ce la 46% există doar o pictogramă care nu este înțeleasă de către consumatori și care transmite timpul de folosire a șamponului după deschiderea flaconului. Timpul de folosire a șamponului după deschidere variază de la 6 la 18 luni. Pentru produsele cu o durabilitate mai mare de 30 de luni, data până la care pot fi utilizate se exprimă prin inscripționarea unei cutii deschise alături de o cifră și litera M, indicând numărul de luni de valabilitate din momentul deschiderii produsului.

ALEGERE! ”Alegerea unui șampon nu este un lucru atât de ușor precum pare la prima vedere. În primul rând, trebuie să avem în vedere cui îi este destinat acest tip de produs, bebelușii și copiii fiind consumatorii cei mai vulnerabili la astfel de produse. Având în vedere că în acest tip de produs predomină ingredientele de natură chimică, consumatorii trebuie să se informeze în prealabil la medicul pediatru/dermatolog”, explică conf. univ. dr. Costel Stanciu. Termenul de valabilitate al produsului trebuie întotdeauna să fie un criteriu important în alegerea sa.

SOS! ”Având în vedere compoziția chimică a unor șampoane, ne exprimăm temerea în legătură cu potențialul cancerigen, mutagen sau toxic al unor ingrediente, care creează o lipsă de siguranță pentru consumatori. Solicităm în mod public Ministerului Sănătății să realizeze o analiză a compoziției chimice a șampoanelor pentru cei mici, comercializate în prezent pe piața românească, în vederea interzicerii/retragerii produselor nesigure pentru sănătatea bebelușilor/copiilor”, a declarat președintele APC România, citat în comunicat.



12